Jako mama dwójki dzieci lubię mieć coś słodkiego schowanego w szafce na wypadek zachcianek. Najlepsze są kruche ciasteczka, dzieci je uwielbiają a mama przeklina bo okruszków jest co niemiara :) Bardzo często piekę takie oto ciasteczka. Wystarczy rozłożyć ciasto w foremce a po upieczeniu pokroić. Szybko i bardzo pysznie. Ciasteczka są kruche i rozpływają się buzi.
Składniki:
- 300 g masła temp. pokojowa
- 140 g cukru + 1 łyżka
- 300 g mąki
- 140 g mąki kukurydzianej
Foremka: 36x24 cm
Masło ucieraj z cukrem do momentu aż masa będzie puszysta i cukier się rozpuści. Dodaj mąki i wymieszaj do połączenia się wszystkich składników. Ciasto przełóż do foremki wyłożonej pergaminem. Równomiernie rozłóż i wygładź wierzch łyżką. Włóż do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzej do 180*C (góra i dół), ciasto posyp łyżką cukru i wsadź do piekarnika na 20-25 minut. Wierzch ciasta powinien mieć złoty kolor. Po przestudzeniu pokrój na mniejsze prostokąty.
Jakie fajne.
OdpowiedzUsuńNaprawdę bardzo mi się podobają.
Idealne ciasteczka na weekend.
Pozdrawiam serdecznie :)
Ooo, muszę wypróbować, bo też mam w domu małego łakomczuszka ;)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne :) Zjadłabym takie ciasteczko :)
OdpowiedzUsuńSmak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńOstatnio mam ochotę na kruche ciasteczka. Może nareszcie się zmobilizuję :)
OdpowiedzUsuń