Scone to brytyjskie ciastka podawane do popołudniowej herbatki. Bardzo szybkie i łatwe do przygotowania. Z mąki,masła, jajek urozmaicane dodatkami. Do moich dodałam borówki, ale można je zastąpić jagodami, malinami, bakaliami co kto lubi.
Składniki:
- 370 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 80 g masła
- 100 ml jogurtu naturalnego, gęstego
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 2 jajka
- 200 g borówek
W misce wymieszaj jajka, jogurt i ekstrakt. Na stolnicę wysyp mąkę, proszek, sól, cukier i dodaj masło pokrojone w kostkę. Wszystko razem posiekaj nożem. Zrób pośrodku dołek i wlej płynne składniki. Wymieszaj i zagnieć. Dodaj borówki i połącz z ciastem. Dużą blaszkę wyłóż pergaminem, delikatnie posmaruj olejem. Połóż ciasto i delikatnie uformuj koło mniej więcej średnicy 18-20 cm. Podziel ciasto na 8 trójkątów. Wierzch posmaruj odrobiną mleka albo rozkłóconym jajkiem. Włóż do piekarnika na 25-30 minut w 200*C. Wierzch ciasta powinien mieć złoty kolor. Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe.
Wygląda niesamowicie apetycznie :) Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńZawsze chciałam je zrobić, a nigdy nie było okazji. Dzisiaj przyszykuję na kolację. :)
OdpowiedzUsuńhttps://julias-cooking.com/
Ależ one pysznie wyglądają.
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na pyszne słodkie co nieco.
To musi świetnie smakować.
Pozdrawiam niedzielnie :)
Nigdy nie jadłam scones! Wyglądają mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie do kawy :)
OdpowiedzUsuńZ borówkami chętnie.
OdpowiedzUsuń