Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 1 dojrzały banan
- 2 czubate łyżki masła orzechowego
- garść orzechów
- 2 łyżki mleka albo jajko
Rozgnieć banana dodaj masło orzechowe i wymieszaj do połączenia się składników (jeśli lubisz bardzo słodkie wypieki dodaj miód albo cukier). Rozłóż ciasto i rozsmaruj połowę nadzienia. Podziel ciasto na prostokąty, złóż na pól i dwa razy skręć. Połóż na blaszce wyłożonej pergaminem. Tak samo postępuj z drugim ciastem. Posmaruj odrobiną mleka albo rozkłóconym jajkiem. Posyp drobno pokrojonymi orzechami. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200*C na 20-25 minut. Najlepiej smakuje na ciepło.
Wyglądają pięknie i na pewno pysznie smakują :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasto francuskie zarówno na słodko jaki wytrawnie :) Pyszne te zawijaski :)
OdpowiedzUsuńŚlinka już mi leci! Cudowne :)
OdpowiedzUsuńTo ja się wpraszam na takie pyszności 😃
OdpowiedzUsuńAle fajne zawijaski.
OdpowiedzUsuńJuż gdzieś je widziałam, ale nie w wersji domowej.
Bardzo lubię tego typu smaki.
Bananowe pyszności.
Pozdrawiam serdecznie :)
Prezentują się naprawdę świetnie, muszę koniecznie spróbować :D
OdpowiedzUsuńNie dość, że to jest chrupiące ciasto francuskie to jeszcze masło orzechowe i banan <3 BAJKA :D
OdpowiedzUsuń