13.08.2017

Jagodzianki z serem






                 Jest lato to i muszą być jagodzianki :) Przepis, który wam przedstawiam jest połączeniem drożdżówki z serem i jagodzianką. Coś pysznego! Ciasto drożdżowe jest puszyste, bardzo mięciutkie i nawet po dwóch dniach smakuje wyśmienicie.


Składniki ciasto: 
  • 540 g mąki luksusowej + do podsypania 
  • 100 g rozpuszczonego masła 
  • 150 ml letniego mleka 
  • 40 g drożdży 
  • 100 g cukru 
  • 2 jajka 
Masa serowa:
  • 250 g twarogu 
  • 3 łyżki cukru 
  • 1 jajko 
Jagody:
  • 300 g jagód 
  • 1 łyżka cukru 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
 Tortownica 26 cm, natłuszczona

                Zaczyn: Do 60 ml mleka włóż drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i mąki, mieszaj do rozpuszczenia następnie odstaw na 5 minut.
Do dużej miski wbij jedno jajko i żółtko ( białko jeszcze się przyda), wsyp cukier i mieszaj drewnianą łyżką aż masa zrobi się jasna a cukier się rozpuści. Cały czas mieszając wlej cienkim strumykiem masło a następnie mleko i dodaj drożdże. Do płynnych składników wsyp mąkę i mieszaj a gdy składniki się połączą zagniataj ciasto dłonią około 5 minut. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie dodaj odrobinę mąki. Ciasto musi być sprężyste! Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.Do podwojenia objętości.
               Wszystkie składniki masy serowej wymieszaj (nie mieszaj zbyt intensywnie masa zrobi się rzadka). Jagody wymieszaj z cukrem i mąką. Blat oprósz mąką i rozwałkuj ciasto na kształt prostokąta. Posmaruj serem a na wierzchu rozłóż jagody. Zwiń jak roladę. Pokrój na 2 cm plastry i układaj w niewielkich odstępach w tortownicy. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut. Białko rozkłóć z odrobiną mleka lub wody i posmaruj wierzch jagodzianek. Piecz w 180*C około 40 minut. Po przestudzeniu możesz polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.



7 komentarzy:

  1. Piękne!
    Jagód już nie ma w Warszawie, ale może z mrożonych...

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowicie apetycznie wygląda :) Podkradam do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jagodzianki to najlepsze słodkie bułki na świecie! Z serem jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ho, ho - nigdy takich jagodzianek nie widziałam. Wyglądają bardzo fajnie.
    Z wielką przyjemnością bym wypróbowała! :)
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prawie jak różyczki u nas :) Chętnie byśmy się wymieniły :D

    OdpowiedzUsuń
  6. domowym jagodziankom nie potrafię odmówić! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak bajecznie wyglądają. Poproszę co najmniej jedną ! *-*

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...