Przejdź do głównej zawartości

Jagodzianki z serem






                 Jest lato to i muszą być jagodzianki :) Przepis, który wam przedstawiam jest połączeniem drożdżówki z serem i jagodzianką. Coś pysznego! Ciasto drożdżowe jest puszyste, bardzo mięciutkie i nawet po dwóch dniach smakuje wyśmienicie.


Składniki ciasto: 
  • 540 g mąki luksusowej + do podsypania 
  • 100 g rozpuszczonego masła 
  • 150 ml letniego mleka 
  • 40 g drożdży 
  • 100 g cukru 
  • 2 jajka 
Masa serowa:
  • 250 g twarogu 
  • 3 łyżki cukru 
  • 1 jajko 
Jagody:
  • 300 g jagód 
  • 1 łyżka cukru 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
 Tortownica 26 cm, natłuszczona

                Zaczyn: Do 60 ml mleka włóż drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i mąki, mieszaj do rozpuszczenia następnie odstaw na 5 minut.
Do dużej miski wbij jedno jajko i żółtko ( białko jeszcze się przyda), wsyp cukier i mieszaj drewnianą łyżką aż masa zrobi się jasna a cukier się rozpuści. Cały czas mieszając wlej cienkim strumykiem masło a następnie mleko i dodaj drożdże. Do płynnych składników wsyp mąkę i mieszaj a gdy składniki się połączą zagniataj ciasto dłonią około 5 minut. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie dodaj odrobinę mąki. Ciasto musi być sprężyste! Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.Do podwojenia objętości.
               Wszystkie składniki masy serowej wymieszaj (nie mieszaj zbyt intensywnie masa zrobi się rzadka). Jagody wymieszaj z cukrem i mąką. Blat oprósz mąką i rozwałkuj ciasto na kształt prostokąta. Posmaruj serem a na wierzchu rozłóż jagody. Zwiń jak roladę. Pokrój na 2 cm plastry i układaj w niewielkich odstępach w tortownicy. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut. Białko rozkłóć z odrobiną mleka lub wody i posmaruj wierzch jagodzianek. Piecz w 180*C około 40 minut. Po przestudzeniu możesz polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.



Komentarze

  1. Piękne!
    Jagód już nie ma w Warszawie, ale może z mrożonych...

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowicie apetycznie wygląda :) Podkradam do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jagodzianki to najlepsze słodkie bułki na świecie! Z serem jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ho, ho - nigdy takich jagodzianek nie widziałam. Wyglądają bardzo fajnie.
    Z wielką przyjemnością bym wypróbowała! :)
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prawie jak różyczki u nas :) Chętnie byśmy się wymieniły :D

    OdpowiedzUsuń
  6. domowym jagodziankom nie potrafię odmówić! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak bajecznie wyglądają. Poproszę co najmniej jedną ! *-*

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz