Przejdź do głównej zawartości

Buraczki z zalewy do słoiczków na zimę




                Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na buraczki, który dostałam od babci Geni. Buraczki są rewelacyjne dlatego postanowiłam podzielić się z wami przepisem. Wszyscy je uwielbiają. Odpowiednio przyprawione i lekko ostre. Idealne do obiadu.  



Składniki: 
  • 6 kg buraków 
  • 6 cebuli
  • 5 ząbków czosnku 
Zalewa:
  • 6 szklanek wody (1,5L)
  • 1 i 1/2 szklanki octu 
  • 2 szklanki cukru 
  • 15 ziaren pieprzu 
  • 15 ziaren ziela angielskiego 
  • 10 liści laurowych 
  • 3 łyżki soli 


                 Buraki ugotuj do miękkości. Po przestudzeniu obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek drobno pokrój.Wszystkie składniki zalewy wymieszaj.  Do buraków dodaj czosnek, cebulę i zalej zalewą. Odstaw na 24 godziny. Buraczki odciśnij z zalewy i włóż do wyparzonych słoiczków.
Na dnie dużego garnka połóż ściereczkę, wlej wodę do 3/4 ich wysokości i od chwili zagotowania gotuj 15 minut. Po wyjęciu postaw do góry dnem do całkowitego ostudzenia.
Pozostałą zalewę możemy zużyć do barszczu albo wypić.





Przepis i wykonanie babcia Genia :D



Komentarze

  1. takie buraczki w zimie to prawdziwy rarytas. Super!

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, musze zrobić coś takiego na zimę. :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię buraczki, a takie na pewno smakują świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Naprawdę mam ochotę na takie buraczki.
    Wspaniałe muszą być.
    Ty to zawsze zaprezentujesz coś fajnego.
    Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja takie juz robiilam sa pyszne

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz