Przejdź do głównej zawartości

Pascha kokosowa





        Bardzo dobra pascha smakuje trochę jak sernik kokosowy i Raffaello. Na blogu można znaleźć również przepis na paschę tradycyjną i czekoladową



Składniki:
  • 500 g półtłustego twarogu
  • 4 żółtka 
  • 100 g cukru pudru 
  • 50 ml śmietany kremówki 
  • 100 g wiórków kokosowych 
  • 200 ml mleka 
  • 50 g masła 
  • 100 g białej czekolady
Miseczka, gaza albo folia spożywcza


         Twaróg zmiel dwukrotnie. Do garnka wsyp wiórki kokosowe zalej mlekiem i duś 10 minut. Zblenduj i odstaw na bok. Do miski włóż żółtka, wsyp cukier i ustaw nad garnkiem z parującą wodą. Ubijaj około 10 minut. Zestaw z garnka i dalej ubijając wlewaj śmietankę, dodaj połamaną czekoladę, pokrojone masło a gdy całość już się połączy dodaj masę kokosową. Na sam koniec wmieszaj twaróg. Miskę wyłóż gazą albo folią wlej masę serową, przykryj i włóż do lodówki na minimum 12 godzin.  Przed podaniem posyp wiórkami kokosowymi.




Komentarze

  1. świetna, świąteczna propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nigdy nie jadłam żadnej paschy, ale kokosowa to musi smakować podwójnie magicznie ;) Wygląda przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczna propozycja i idealne połączenie smaków!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie się zapowiada, zawiera w sobie wszystko co lubię:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie wygląda! I zapewne tak też smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham paschę, ale nie jadłam kokosowej, jak znajdę chwilę czasu, to z przyjemnością przygotuję ją wg Twoich wskazówek, dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie jadłyśmy paschy :/ w naszych stronach nikt jej nie robi :/
    Kokosowa musi świetnie smakować :D
    (tak w ogóle gdyby dorobić jej łapki i ogonek to byłaby podobna do naszego tortu xD )

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie jadłam paschy! Jestem strasznie ciekawa jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Do zrobienia paschy przymierzam się już parę lat, ale jakoś zabrać się ne mogę! Twoja wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ciekawa jestem, ja to cudo wygląda w środku, po ukrojeniu kawałka :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Spróbowalibyśmy z wielką chęcią!!:):)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pięknie się prezentuje - może w wersji z kokosem posmakowałaby mi bardziej niż klasyczna :))

    OdpowiedzUsuń
  13. mmmmm niebo kocham wszystko co kokosowe yummy yummy :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola