17.03.2015

Babka z ajerkoniakiem







       
            Babeczka pierwsza klasa! Szybka i dziecinnie prosta w przygotowaniu nie musimy przy niej zbyt długo stać wystarczy zmiksować wszystkie składniki. W babce dominują dwa smaki ajerkoniak i czekolada. Są to dwa smaki, które zdecydowanie pasują do siebie. Do babki wykorzystałam domowy ajerkoniak, który zrobiony został z wódki i ekstraktu waniliowego dzięki czemu jego smak jest delikatniejszy. Jeśli ajerkoniak zrobiony jest ze spirytusu to jego smak jest zdecydowanie ostrzejszy. Babka nie jest ani wilgotna ani sucha taka pół na pół.



Składniki: 
  • 380 g mąki 
  • 50 g kakao 
  • 200 g cukru trzcinowego 
  • 2 łyżeczki sody 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 200 ml ajerkoniaku (przepis TU)
  • 100 ml mleka 
  • 250 ml oleju 
  • 2 jajka 
Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 5-6 łyżek mleka 
  • szczypta soli 
  • 1 łyżka cukru pudru 

Foremka do babki albo keksówka, natłuszczona



        Wsyp wszystkie suche składniki do miski i porządnie wymieszaj. Dodaj pozostałe mokre składniki i miksuj na najwyższych obrotach przez minute, tak żeby wszystko ładnie się połączyło. Przelej do foremki i piecz do suchego patyczka około 50-60 minut w 180*C. Po przestudzeniu polej czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.


*Jeśli nie chcemy albo z jakiś powodów nie możemy dodać ajerkoniaku zastąpmy go mlekiem 250 ml ( wtedy nie dodajemy już tych 100 ml mleka!)





18 komentarzy:

  1. Ale wspaniała baba. Wygląda cudnie i pewnie tak smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda mrocznie, ciemna polewa, ciemne ciasto czekoladowe i do tego ajerkoniak, całość musi być przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow! Bardzo wykwintna babka, musi cudownie smakować z ajerkoniakiem!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mimo, że już wyraziłyśmy swoje negatywne podejście do ajerkoniaku to takiej babce trudno jest się oprzeć :P

    OdpowiedzUsuń
  5. piękna babka,i na pewno pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne zdjęcia :) A babka wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam bardzo miłe wspomnienia jeśli chodzi o babkę z ajerkoniakiem - była pyszna! :) A Twoja dodatkowo wygląda przepięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wow, cudne zdjęcie. A na nim wspaniały wypiek. Jest czego pozazdrościć!

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękna!
    Aż chce się zaraz piec...

    OdpowiedzUsuń
  10. To chyba najpiękniejsza babka jaką kiedykolwiek widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Magiczna fota... Chyba aż zaraz upiekę ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmm, wygląda pięknie, a smakować musiała bajecznie... :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wypasiona i procentowa ta babka :)

    OdpowiedzUsuń
  14. wow jak z najlepszej cukierni :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...