11.03.2015

Domowy ajerkoniak


 



       Chyba nie muszę go przedstawiać myślę, że każdy choć raz miał okazję spróbować.Wyśmienity, gęsty, kremowy lubiany nie tylko przez starsze panie. Domowa wersja jest znacznie lepsza i moim zdaniem bardziej kremowa, i delikatniejsza. Ajerkoniak, może być bardzo dobrym dodatkiem do serników, babek, kremów i innych przeróżnych ciast. W bardzo łatwy sposób można zmieniać smak ajerkoniaku dodając kakao, kawę rozpuszczalną, przyprawy korzenne itp. Polecam!



Składniki:
  • 8 żółtek 
  • 300 g zmielonego cukru trzcinowego 
  • 250 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego 
  • 100 ml ekstraktu waniliowego 
  • 200 ml wódki 



         Żółtka przełóż do miski, wsyp cukier i postaw miskę nad garnkiem z parującą wodą (woda nie może stykać się z miską). Ubijaj na najwyższych obrotach 10 minut. Masa powinna być puszysta a cukier powinien się rozpuścić. Zmniejsz obroty i cienkim strumykiem wlewaj mleko, następnie ekstrakt i na koniec wódkę. Lekko przestudź, przelej do butelki i włóż do lodówki. Ajerkoniak przed spożyciem musi postać w lodówce minimum godzinę. Przechowujemy w lodówce.





11 komentarzy:

  1. Nasza mama z młodszą siostrą na pewno by się nim rozkoszowały :D
    My jednak wolałybyśmy słodki krem bez nuty alkoholu :P

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszny, ale sama nie robię, za to przyglądam się jak robi go moja mama, a później się nim delektuję, na ten Twój też mam ochotę ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam i też go robię. Najbardziej mi smakuje kokosowy :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. O mamciu!! Dlaczego ja nie mogę teraz pić alkoholu, od razu bym zrobiła;))) A jaka przepiękna taca! Pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdecydowanie każdy dzień jest dobry na kieliszek ajerkoniaku :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Taki domowy musi być pyszny! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Biegnę do Ciebie z kieliszkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Chętnie poczęstuję się kieliszeczkiem...
    Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam ajerkoniak, poproszę kieliszek :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...