21.03.2015

Pascha kokosowa





        Bardzo dobra pascha smakuje trochę jak sernik kokosowy i Raffaello. Na blogu można znaleźć również przepis na paschę tradycyjną i czekoladową



Składniki:
  • 500 g półtłustego twarogu
  • 4 żółtka 
  • 100 g cukru pudru 
  • 50 ml śmietany kremówki 
  • 100 g wiórków kokosowych 
  • 200 ml mleka 
  • 50 g masła 
  • 100 g białej czekolady
Miseczka, gaza albo folia spożywcza


         Twaróg zmiel dwukrotnie. Do garnka wsyp wiórki kokosowe zalej mlekiem i duś 10 minut. Zblenduj i odstaw na bok. Do miski włóż żółtka, wsyp cukier i ustaw nad garnkiem z parującą wodą. Ubijaj około 10 minut. Zestaw z garnka i dalej ubijając wlewaj śmietankę, dodaj połamaną czekoladę, pokrojone masło a gdy całość już się połączy dodaj masę kokosową. Na sam koniec wmieszaj twaróg. Miskę wyłóż gazą albo folią wlej masę serową, przykryj i włóż do lodówki na minimum 12 godzin.  Przed podaniem posyp wiórkami kokosowymi.




17 komentarzy:

  1. świetna, świąteczna propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nigdy nie jadłam żadnej paschy, ale kokosowa to musi smakować podwójnie magicznie ;) Wygląda przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczna propozycja i idealne połączenie smaków!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie się zapowiada, zawiera w sobie wszystko co lubię:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie wygląda! I zapewne tak też smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham paschę, ale nie jadłam kokosowej, jak znajdę chwilę czasu, to z przyjemnością przygotuję ją wg Twoich wskazówek, dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie jadłyśmy paschy :/ w naszych stronach nikt jej nie robi :/
    Kokosowa musi świetnie smakować :D
    (tak w ogóle gdyby dorobić jej łapki i ogonek to byłaby podobna do naszego tortu xD )

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie jadłam paschy! Jestem strasznie ciekawa jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Do zrobienia paschy przymierzam się już parę lat, ale jakoś zabrać się ne mogę! Twoja wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ciekawa jestem, ja to cudo wygląda w środku, po ukrojeniu kawałka :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Spróbowalibyśmy z wielką chęcią!!:):)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pięknie się prezentuje - może w wersji z kokosem posmakowałaby mi bardziej niż klasyczna :))

    OdpowiedzUsuń
  13. mmmmm niebo kocham wszystko co kokosowe yummy yummy :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...