12.03.2015

Babka z białek







     Do przygotowania ajerkoniaku (przepis Tu) potrzebowałam same żółtka no i teraz coś trzeba zrobić z białkami a nie zawsze ma się ochotę na bezę. Najlepszym i najszybszym sposobem jest wykorzystanie białek do upieczenia babki. Pulchniutkiej, puszystej, wilgotnej o lekkim cytrynowym smaku.



Składniki:
  • 8 białek temp. pokojowa
  • 250 g cukru 
  • 250 ml oleju 
  • 200 ml letniego mleka 
  • 430 g mąki 
  • 2 łyżeczki sody 
  • szczypta soli 
  • skórka z cytryny
  • ew. bakalie 
  • cukier puder do oprószenia 
Foremka do babki albo keksówka, natłuszczona i posypana bułka tartą, kaszą manną


       Ubij białka na sztywno, następnie pomalutku wsypuj cukier i ubijaj aż cukier się rozpuści, masa zgęstnieje i zrobi się błyszcząca. Zmniejsz obroty i cienkim strumykiem wlewaj olej potem na zmianę wlewaj mleko i dodawaj mąkę wymieszaną z sodą i solą. Na sam koniec dodaj startą skórkę z cytryny. Przelej do foremki i piecz do suchego patyczka około 40-50 minut w 180*C.
*Łatwiej jest wyjąć babkę z foremki kiedy jest jeszcze ciepła ale nie gorąca!

*Babkę możesz polać lukrem albo polewą czekoladową i posypać pokruszonymi orzechami.
*Jeśli nie chcesz cytrynowego posmaku w babce możesz użyć cukru waniliowego.   






14 komentarzy:

  1. Super babeczka :-) przyznam się, że nie często je piekę. Ale na Wielkanoc zamierzam jakąś stworzyć :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. widzę, przygotowania do świąt pełną parą :)
    Ja fanką babek nie jestem, ale ich kształt mnie zachwyca :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie przepadamy za tego typu babkami :P Niemniej jednak wygląda ślicznie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Klasyczna, najlepsza z cukrem pudrem i kapką domowego dżemu ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdecydowanie musi być pyszna, taka puszysta i delikatna: )

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajna babeczka :) Lubię takie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam babki, idealna do Twojego ajerkoniaku :)

    OdpowiedzUsuń
  8. suuuper! Można powiedzieć 'proteinowa' :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniała! Wygląda na puszystą i delikatną! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda bardzo delikatnie

    OdpowiedzUsuń
  11. Babka wygląda bardzo puchato i smakowicie ;) Na Wielkanoc z pewnością nada się idealnie i być może zrobię podobną, bo do tej pory to zawsze robiłam jogurtową :P

    OdpowiedzUsuń
  12. Kiedy widzę babki od razu myślę o świętach, zapisuję przepis i wykorzystam bardzo chętnie w czasie Wielkiej Nocy :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Lubię taką babkę z białek, pyszna jest :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...