27.03.2015

Maritozzi






       Maritozzi serwowane na śniadanie w całym Rzymie. Są to miękkie drożdżowe bułki z dodatkiem skórki pomarańczowej. Do ich wykonania używa się wody zamiast mleka i dodaje niewielką ilością masła i cukru. Po upieczeniu jeszcze gorące smaruje się syropem z cukru a po przestudzeniu wypełnia bitą śmietaną.



Składniki: 
  • 500 g mąki luksusowej
  • 80 g cukru 
  • 80 g rozpuszczonego masła 
  • 250 ml letniej wody 
  • 40 g drożdży 
  • 1 żółtko 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • skórka z jednej pomarańczy 
  • 1 żółtko + 20 ml mleka 
Syrop:
  • 8 łyżek wody 
  • 4 łyżki cukru 
Nadzienie:
  • 300 ml śmietany kremówki

         Do garnuszka wlej około 100 ml wody pokrusz drożdże, wsyp łyżeczkę cukru i wymieszaj. Odstaw na chwilę. Do miski wsyp mąkę, sól, cukier, skórkę z pomarańczy, dodaj żółtko, resztę wody i wymieszaj. Wlej drożdże, wymieszaj i na koniec dodaj masło. Zagniataj ciasto około 5 minut. Nie powinno być twarde ani zbyt mocno przyklejać się do rąk. Powinno być delikatne i sprężyste. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny.
       Ciasto podziel na 10 bułeczek (każda z moich bułeczek ważyła 100g) i uformuj z nich bułeczki o podłużnym kształcie. Ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem i posmaruj wierzch żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Odstaw na bok do ponownego wyrośnięcia na około 40-60 minut. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15 minut.
       Syrop: Wodę z cukrem umieść w rondelku i podgrzewaj aż masa zgęstnieje (potrwa to 3-5 minut). Po wyjęciu bułeczek  z piekarnika posmaruj ich wierzch syropem. Odstaw do przestudzenia.
      Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, przełóż do worka cukierniczego (jeśli nie masz użyj noża albo łyżeczki). Przed podaniem natnij bułkę a w miejscu przecięcia nałóż śmietanę.





13 komentarzy:

  1. Skórki pomarańczowej nie lubię, ale reszta brzmi booosko! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe te bułeczki, fajnie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow jakie ciekawe bułeczki. Chętnie bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  4. zamiast bitej śmietany poproszę budyń i łapię 3 na wynos! :)
    Mniam, wyglądają cudownie.. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Omg!! Chcę, chcę, chcę!! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Poproszę jedną.... albo trzy:) Uwielbiam takie bułeczki!

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj ta śmietanka aż się prosi o wylizanie xD

    OdpowiedzUsuń
  8. Ojej! Drożdżowe z bitą śmietaną - ciekawe, ciekawe...

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe !! Będę musiała spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. jadłam takie :) wyglądają jak w Rzymie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Hmm nie wiem co to bo widze tą nazwę pierwszy raz, ale wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...