18.03.2015

Babka bazyliowa







        Bardzo puszysta, mięciutka i bardzo delikatna babka. Bazylii jest dużo bo cały pęczek, ale w babce ten smak się równoważy, nie jest nachalny tylko delikatny a w połączeniu ze skórką z cytryny i lukrem cytrynowym tworzy wspaniały smak. Polecam!




Składniki: 
  • 6 jajek 
  • 200 g cukru trzcinowego 
  • 200 g masła 
  • pęczek bazylii 
  • skórka z cytryny 
  • 225 g mąki 
  • 100 g mąki ziemniaczanej 
  • 2 łyżeczki sody 
  • duża szczypta soli  
Lukier:
  • szklanka cukru pudru 
  • sok z cytryny 



         W misce wymieszaj mąki, sodę i sól. Rozpuść masło, wrzuć listki bazylii, skórkę z cytryny i zmiksuj. Odstaw na bok. Jajka wbij do miski, wsyp cukier i ubijaj nad garnkiem z parującą wodą (woda nie może dotykać miski). Ubijaj do czasu aż masa podwoi objętość a cukier się rozpuści. Zdejmij z garnka, zmniejsz obroty i cienkim strumykiem wlewaj do masy rozpuszczone masło. Gdy całość się połączy delikatnie mieszając wsypuj mąkę. Ciasto przelej do natłuszczonej foremki i piecz do suchego patyczka około 40 minut w 180*C. Po przestudzeniu polej lukrem.





28 komentarzy:

  1. Już nie wiem na którą babkę się zdecydować, wszystkie piękne

    OdpowiedzUsuń
  2. To zdecydowanie najciekawsza propozycja smakowa babki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawi mnie smak bazylii w słodkim wypieku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hmmmm bazylia w babce z cytryną... to chyba nie dla nas :P
    Jednak bardzo podoba nam się połączenie lukru z makiem! Na pewno też tak udekorujemy swoje wypieki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój syn jak mówi że czegoś nie lubi to zawsze go zachęcam do tego żeby jednak sie przełamał i spróbował. Nie można na wszystko wiecznie kręcić nosem. Spróbuj jak nie będzie ci smakować to nie jedz ale spróbuj. I Was też do tego zachęcam :D

      Usuń
    2. To chętnie wpadniemy na kawałeczek :D Jeśli same taką zrobimy i nie zjemy to nikt już w rodzinie jej nie tknie xD

      Usuń
  5. Bardzo ciekawa baba :-) z chęcią bym ją spróbowała :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oryginalny pomysł. Ciekawa jestem bardzo jej smaku! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudnie wygląda! Ten gęsty lukier posypany makiem - cudo!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo intrygujące połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takiej jeszcze nie jadłam, ale zapewne jest pyszna- tak właśnie wygląda; )

    OdpowiedzUsuń
  10. Babka i bazylia? Co za połączenie :) gratuluje pomysłu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Smak zapowiada się ciekawie, ale ja chyba nie zaryzykowałabym z tą bazylią, bo wolę takie bardziej tradycyjne babki ;) Ale wygląda przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Babka okazała się hitem w mojej rodzinie, wszyscy są nią zachwyceni :D

      Usuń
  12. Prawdziwa baba! Dostojna i piękna :) Chętnie bym skosztowała!

    OdpowiedzUsuń
  13. Bazylię uwielbiam, a to połączenie wygląda smacznie. I ten piękny lukier!!!! Może upieczesz jedną dla mnie?:)

    OdpowiedzUsuń
  14. dla mnie bardzo intrygujące połączenie! Ciekawe co by u mnie powiedzili, haha :D
    Pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale jestem ciekawa jej smaku!

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo jestem ciekawa czy bazylia jest wyczuwalny w babcie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest wyczuwalna, ale nie jest nachalna :D

      Usuń
  17. Śliczna i bardzo ciekawa!

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo ciekawa ta baba :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Z bazylią? To musi być niesamowity smak, trzeba wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  20. piękna :) uwielbiam bazylie w deserach :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Już nie jeden raz przekonałam się, że coś pozornie nie pasującego do przepisu jest idealnym jego uzupełnienem... Domyślam się, że tak jest i w tym wypadku :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...