07.03.2015

Sezamki




Słodka przekąska do pochrupania :D



Składniki: 
  • 150 g cukru 
  • 60 g miodu 
  • 15 ml wody 
  • szczypta soli 
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • 150 g sezamu 
  • 30 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • 1/2 łyżeczki sody 

      Na patelnię z grubym dnem wsyp cukier, dodaj miód, wodę, sól i gałkę. Postaw na średnim ogniu i podgrzewaj do rozpuszczenia. Przemieszaj, gdy cukier się rozpuści wsyp sezam i podgrzewaj 10 minut. Masa powinna delikatnie pyrkać. Dodaj masło, ekstrakt i mieszaj do rozpuszczenia. Na sam koniec dodaj sodę, porządnie wymieszaj. Na desce do krojenia albo jakieś innej rozłóż pergamin do pieczenia i delikatnie go natłuść olejem. Wylej masę sezamową (uważaj jest bardzo gorąca!) i rozprowadź ją nożem. Poczekaj z 15 minut i włóż do lodówki do całkowitego stwardnienia. Wyjmij, pokrój na porcje i przełóż pergaminem do pieczenia.Jeśli wolisz miękkie, bardziej gumowate to nie wkładaj do lodówki.





23 komentarze:

  1. O mniam! Kocham sezamki! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Taaak!!Sezamki!!Lubię!!Chrupię!!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pamiętamy, że we wczesnym dzieciństwie były to nasze znienawidzone ciastka(?), później jednak zaczęły nam smakować i zawsze wyskrobało się parę groszy aby kupić je w szkolnym sklepiku :)
    Ostatnio widziałyśmy taką paczuszkę sezamków w czekoladzie, muszą ciekawie smakować.

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja ulubiona przekąska :-) robiłam już takie domowe. Są zdecydowanie lepsze niż te kupne :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. z gałką muszkatołową? Nie wpadła bym... Wyglądają mega profesjonalnie

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojej domowe sezamki, rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja dalej mam moje w lodówce ;) ciekawie z tą gałką!

    OdpowiedzUsuń
  8. wyglądają jak spod maszynki :) rewelacyjne!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają idealnie, muszę wypróbować bo domowych nigdy nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają idealnie, muszę wypróbować bo domowych nigdy nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  11. śliczne, ładniejsze niż kupowane:)

    OdpowiedzUsuń
  12. oooo! Kradnę przepis! moja mama kocha!

    OdpowiedzUsuń
  13. Chyba muszę takie zrobić, bo ostatnio sezamki pożeram w wyjątkowo dużych ilościach, a Twoje wyglądają idealnie :) Ciekawe jak smakują z dodatkiem gałki muszkatołowej...

    OdpowiedzUsuń
  14. Już zapisuje do zrobienia, sezamki - moja miłość z dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Kiedyś kupowałam sezamki i wcinałam kiedy tylko się dało. Potem jakoś zapomniałam. Ale mi przypomniałaś dawne czasy. Nabrałam ochoty, żeby zrobić sobie w domu ten smaczny do pochrupania batonik sezamowy :)

    OdpowiedzUsuń
  16. o mamo!!! Raj w domu :D wyglądają idealnie!!!

    OdpowiedzUsuń
  17. O mamo... Nie mogłabyś mi też takich cudeniek zrobić? ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Pycha, kolejny smak z dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...