03.11.2012

Serowa Stefka




         Czekoladowe herbatniki przełożone przepyszną masą śmietankową :D 



Przygotowanie: 40 minut | Czas dodatkowy: 12 godzin


Składniki:

  • 7 opakowań ( każdy po 80 g) herbatników w polewie czekoladowej 
  • 600 g sera śmietankowego
  • 300 ml śmietany kremówki 
  • cukier puder
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 100 g czekolady + 2 łyżki mleka

     Żelatynę namoczyć. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. W osobnej misce wymieszać ser z cukrem pudrem. Obie masy połączyć. Żelatynę rozpuścić, po ostudzeniu dodać do masy.
Paczkę herbatników rozłożyć, przykryć warstwą kremu, potem znowu warstwa herbatników i tak po kolei, aż  do wyczerpania składników. Ostatnia warstwa powinna być z masy śmietankowej. Czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej. Stefkę polać polewą i przenieść w chłodne miejsce na minimum 12 godzin.
Smacznego :]  




27 komentarzy:

  1. o boska. takiego ciacha szukalam.

    OdpowiedzUsuń
  2. ale cudo!
    meega.. wygląda rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale rozkoszne ciasto,świetny sposób na słodkie co nieco:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Stefania wygląda zjawiskowo! Fantastycznie wyszła na zdjęciach. Mniam, mniam! :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajnie wygląda, szczególnie w przekroju.

    OdpowiedzUsuń
  6. Po wyglądzie sądząc musi być przepyszna! :) I do tego całkiem szybka, idealna gdy nie chce się stać przez długie godziny w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja mam na nią ochotę :) Wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kiedyś robiłam z innego przepisu i mi nie wyszła, mam afront do tego ciasta ;p

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękna jak nie wiem co!

    OdpowiedzUsuń
  10. Prosty przepis a coś pięknego z niego wychodzi. Super na świąteczny stół. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. WoW! Wspaniała! Przepis zapisuję!

    OdpowiedzUsuń
  12. wygląda mega smacznie, ale te 12 godzin czekania... :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Znakomita ! Pięknie wygląda i bardzo pysznie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ola Stefka przepyszna..chcę jeszcze....:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A może być torcik urodzinowy? ;]

      Usuń
    2. no pewnie!!!!!!!!!!

      Usuń
  15. Czy mogę wiedzieć jakiego konkretnie użyłaś serka?:)Czy mogę dać twarogowy jak na sernik czy ma być jakiś inny. Z góry dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja użyłam ser president. Jak użyjesz ser w kostce taki twarogowy w masie będą wyczuwalne drobinki sera i nie będzie idealnie gładka. Wybór należy do ciebie. Każdy biały ser będzie dobry.
      Pozdrawiam.

      Usuń
    2. Dzięki :) Dziś biorę się za twój sernik bananowy a do tego przepisu wrócę w długi weekend :)

      Usuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...