25.11.2012

Rogaliki do barszczyku świątecznego



Jeśli nie mamy czasu na przygotowanie pasztecików do barszczyku świątecznego proponuje wykonać rogaliki z ciasta francuskiego z dodatkiem masła, czosnku i rozmarynu.
Są bardzo smaczne i świetnie się komponują smakowo z barszczem.


Składniki na 4 rogaliki:

  • opakowanie ciasta francuskiego 
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżka rozmarynu (najlepszy będzie świeży, ale może być też suszony)

   Ciasto francuskie rozwinąć i przy pomocy dużego talerza, albo obręczy do tortownicy wyciąć jak największe koło. Podzielić na cztery równe części.
    Masło wrzucić do rondelka i rozpuścić na małym ogniu, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekany rozmaryn chwilę podgrzać. Masłem posmarować ciasto francuskie. Każdą część ciasta zwinąć zaczynając od najszerszej strony, uformować kształt rogalika. Na wierzchu posmarować jeszcze masłem, przełożyć na natłuszczoną formę i piec w temp. 200*C do zarumienienia około 15 minut.






4 komentarze:

  1. baardzo fajne :]
    świetna alternatywa dla uszek czy krokietów.
    pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo dobry pomysł, zwłaszcza dla zabieganych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bo czasem trzeba sobie życie uprościć , ułatwić - tak by mieć czas się nim cieszyć :)
    fajny pomysł na przegryzkę do barszczyku :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...