28.11.2012

Rolada makowo-marcepanowa


Dawno nie upiekłam tak pysznego ciasta. Jest wyjątkowo smaczne ma w sobie takiego chochlika, który sprawia, że jedząc kawałek myśli się już o drugim. Połączenie maku, marcepanu i konfitury morelowej jest strzałem w dziesiątkę.Zachęcam Wszystkich do wypróbowania.
 


Składniki:

Ciasto:
  • 3,5 szklanki mąki 
  • 50 g drożdży + łyżka cukru
  • 1 szklanka śmietany 18%  (kwaśnej)
  • 200 g masła 
  • 2 żółtka 
  • skórka z jednej cytryny 
  • 4 łyżki cukru 

Nadzienie makowe:
  • 200 g maku 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 50 g masła 
  • 2 jajka
  • 1 łyżka miodu 
  • 1 łyżeczka kakao 
  • 1 czubata łyżeczka kartoflanki 
  • 20 g rodzynków
  • 20 g dowolnych orzechów 
  • kilka kropel olejku migdałowego

 Nadzienie marcepanowe:
  • 200 g marcepanu
  • 5 łyżek konfitury morelowej 
  • 30 g migdałów bez skórki

    Drożdże w kruszyć do szklanki, zasypać cukrem i zostawić do rozpuszczenia. Mąkę przesiać, posiekać z  masłem. Do mąki dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę.
    Mak zalać wrzątkiem, gotować na małym ogniu 30 minut. Ostudzić. Mak odcedzić i zmielić trzy razy.
Do maku dodać rozpuszczone masło, miód, kakao, cukier, jajka, kartoflankę, olejek. Chwilę ucierać. Do masy dorzucić rodzynki i drobno pokrojone orzechy.
     Marcepan przełożyć do miski, dodać konfiturę morelową i bardzo drobno pokrojone migdały. Masę zagnieść, do połączenia składników.
     Ciasto rozwałkować, podzielić na dwie równe części, na jednej ułożyć nadzienie makowe, na drugim placku nadzienie marcepanowe. Zwinąć jak roladę. W foremce ułożyć ciasto makowe, posmarować białkiem, włożyć roladę marcepanową. Wierzch posmarować rozpuszczonym masłem. Piec około godziny w temp. 180*C.









- jak szybko obrać migdały? Wystarczy zalać wrzątkiem, chwilę odczekać, odcedzić i skórka powinna bez problemu zejść. Potem trzeba zawinąć w ręcznik papierowy albo włożyć na chwilę do piekarnika.






7 komentarzy:

  1. To smaki mojego męża. Fajne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda bosko i w dodatku łączy moje ulubione świąteczne smaki. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wieki nie jadłam marcepanu! Porywam kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  4. No widzisz, a mój mąż zażyczył sobie na święta makowca :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, piękna... i jakie zestawienie smaków! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda mega apetycznie...:)!

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...