02.11.2012

Podchmielone udka z kurczaka



            Tylko podchmielone bo do ich przygotowania potrzebowałam 200 ml piwa. Resztę możemy wypić w trakcie sporządzania tego specjału ;]  Udka są mięciutkie, delikatne, soczyste, mięso odchodzi od kości i co najważniejsze nie jest suche. Mięsko mogą jeść dzieci w trakcie pieczenia całe piwo wyparuje i zostanie delikatny posmak goryczki, który wspaniale komponuje się z resztą przypraw. Moje udka podałam z pieczonymi ziemniakami. Na jednej blaszce piekły się podudzia, na drugiej ziemniaki a ja miałam godzinę dla siebie. Polecam!


Przygotowanie: 1 godzina | Czas dodatkowy: 15 godzin | Pieczenie: 1 godzina

Składniki:

  • 1 kg podudzi z kurczaka 
  • 200 ml piwa 
  • 100 g przecieru pomidorowego 
  • 200 g śmietany 
  • 500 g pieczarek 
  • 1 duża cebula 
  • 200 g fety 
  • 1 łyżka majeranku 
  • 1 łyżka tymianku 
  • płaska łyżeczka papryki 
  • sól, pieprz
  • folia aluminiowa 



         Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać przecier pomidorowy, piwo i śmietanę, wymieszać, zagotować. Doprawić solą, pieprzem, papryką, majerankiem i tymiankiem. Girki umyć, przełożyć do naczynia i zalać zalewą, wymieszać, i odstawić w chłodne miejsce na 15 godzin.
Pieczarki obrać, pokroić na kawałki i podsmażyć na oleju. Podudzia wyjąć z zalewy przełożyć do posmarowanej tłuszczem formy i przykryć pieczarkami. Polać 4-5 łyżkami zalewy i posypać rozkruszoną fetą. Naczynie przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200*C na 60 minut.




 

1 komentarz:

  1. Tak przyrządzone kurze podudka:-) muszą być smakowite bardzo. Ciekawy zestaw przypraw i dodatków. Przepis z pewnością do wykorzystania w najbliższej przyszłości. :-)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...