Przejdź do głównej zawartości

Podchmielone udka z kurczaka



            Tylko podchmielone bo do ich przygotowania potrzebowałam 200 ml piwa. Resztę możemy wypić w trakcie sporządzania tego specjału ;]  Udka są mięciutkie, delikatne, soczyste, mięso odchodzi od kości i co najważniejsze nie jest suche. Mięsko mogą jeść dzieci w trakcie pieczenia całe piwo wyparuje i zostanie delikatny posmak goryczki, który wspaniale komponuje się z resztą przypraw. Moje udka podałam z pieczonymi ziemniakami. Na jednej blaszce piekły się podudzia, na drugiej ziemniaki a ja miałam godzinę dla siebie. Polecam!


Przygotowanie: 1 godzina | Czas dodatkowy: 15 godzin | Pieczenie: 1 godzina

Składniki:

  • 1 kg podudzi z kurczaka 
  • 200 ml piwa 
  • 100 g przecieru pomidorowego 
  • 200 g śmietany 
  • 500 g pieczarek 
  • 1 duża cebula 
  • 200 g fety 
  • 1 łyżka majeranku 
  • 1 łyżka tymianku 
  • płaska łyżeczka papryki 
  • sól, pieprz
  • folia aluminiowa 



         Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać przecier pomidorowy, piwo i śmietanę, wymieszać, zagotować. Doprawić solą, pieprzem, papryką, majerankiem i tymiankiem. Girki umyć, przełożyć do naczynia i zalać zalewą, wymieszać, i odstawić w chłodne miejsce na 15 godzin.
Pieczarki obrać, pokroić na kawałki i podsmażyć na oleju. Podudzia wyjąć z zalewy przełożyć do posmarowanej tłuszczem formy i przykryć pieczarkami. Polać 4-5 łyżkami zalewy i posypać rozkruszoną fetą. Naczynie przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200*C na 60 minut.




 

Komentarze

  1. Tak przyrządzone kurze podudka:-) muszą być smakowite bardzo. Ciekawy zestaw przypraw i dodatków. Przepis z pewnością do wykorzystania w najbliższej przyszłości. :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz