20.11.2012

Klopsy zapiekane w sosie śmietankowym




Delikatny drobiowy kotlecik zapieczony w pysznym śmietankowo-serowym sosie. Delicja!



Przygotowanie: 25 minut | Pieczenie: 35 minut 

Składniki:

Klopsy:
  • 500 g mielonego mięsa drobiowego 
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki bułki tartej 
  • sól i pieprz
Sos:
  • 200 ml śmietany kremówki 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki majonezu 
  • 150 g sera np. gouda, parmezan,ementaler, pleśniowy, albo mix serów
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • sól i pieprz 

    Cebule drobno posiekać, wrzucić do mięsa,dodać pozostałe składniki i wymieszać. Z mięsa uformować klopsiki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180*C 15 minut.
   Ser zetrzeć na tarce, wymieszać ze śmietanką, majonezem, czosnkiem wyciśniętym przez praskę i przyprawami. Klopsy wyjąc z piekarnika polać sosem i zapiekać jeszcze 20 minut.




4 komentarze:

  1. Skosztowałabym chętnie takiego lekkiego klopsika :)!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny klops;) Jaka fajna solniczka i pieprzniczka!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, delicja i jak pięknie podana :)

    OdpowiedzUsuń
  4. delikatne mięso w wyrafinowany w smaku sos - niezłe ! :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...