24.11.2012

Piernik przekładany


   Zbliżają się święta czas najwyższy zastanowić się co upiec, sporządzić listę zakupów i z wyprzedzeniem przygotować plan przygotowań świątecznych. Ja zawszę wszystko robię na ostatnią chwilę w tym roku postanowiłam to zmienić. Na pierwszy ogień idzie piernik, który można upiec z dwutygodniowym wyprzedzeniem a dzień przed świętami wystarczy tylko przełożyć kremem.
    "Piernik przekładany" sam w sobie jest dosyć suchy dopiero po przełożeniu kwaskowatym dżemem i smakowitym karmelowo-orzechowym kremem staje się cudownym i wyjątkowym wypiekiem świątecznym. Całość oblana jest czekoladą z dodatkiem likieru amaretto.

Przygotowanie: 1,5 godziny | Czas dodatkowy: studzenie | Pieczenie: około 60-70 minut

Składniki: 

Ciasto:
  • 600 g mąki 
  • 100 g cukru 
  • 140 ml płynnego miodu 
  • 2 łyżki kakao 
  • 6 jajek 
  • 200 ml śmietany 18% 
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika 
  • 2 łyżeczki sody 
  • 1/2 szklanki mleka 
Nadzienie:
  • słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 
  • 200 g masła temp. pokojowa
  • 200 ml masy krówkowej  
  • 150 g orzechów laskowych albo włoskich 
Polewa:
  • 200 g gorzkiej czekolady 
  • 2 łyżki likieru amaretto 
  •  1/4 szklanki mleka


     Żółtka utrzeć z cukrem, cały czas ucierając wlewać miód. Mąkę i kakao przesiać, dodać przyprawę korzenną. Do żółtek dodawać na przemian mąkę i śmietanę. Masa będzie dość gęsta. Sodę rozpuścić w mleku, dodać do masy i wymieszać. W osobnym naczyniu ubić białka ze szczyptą soli.
Do wcześniej przygotowanego ciasta włożyć łyżkę piany i bardzo delikatnie wymieszać. Jak już masa połączy się z białkiem, włożyć pozostałą część białek i pomału wymieszać. Formę keksówkę natłuścić, oprószyć mąką albo zmielonymi migdałami, wylać ciasto i piec w 180 *C do tzw. suchego patyczka około 60-70 minut.
    Orzechy drobno pokroić, wrzucić na suchą patelnie i podprażyć. Ostudzić. Masło utrzeć, dodawać po łyżce masy krówkowej na koniec wrzucić orzechy i wymieszać.
Wystudzone ciasto podzielić na trzy części. Pierwszą przełożyć dżemem z czarnej porzeczki, drugą masą krówkową, przykryć trzecią.
    W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać amaretto i cały czas mieszając wlewać mleko do momentu, aż czekolada będzie gładka i jednolita. Poczekać, aż masa przestygnie i trochę zgęstnieje. Polać piernik po wierzchu i po bokach. Dowolnie udekorować.








4 komentarze:

  1. Piernik cudo! Wygląda niebiańsko pysznie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękny piernik, aż zapachniało świętami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. i jak tu nie lubić świąt? typowy bożonarodzeniowy wypiek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ślicznie ozdobiony piernik, w mojej ulubionej wersji z dżemem:)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...