08.11.2012

Malinowe ślimaczki



Pozytywnie zakręcone ślimaczki z bardzo smacznym nadzieniem, przyprawione cynamonem.


Przygotowanie: 1 godzina | Czas dodatkowy: 30 minut | Pieczenie: około 15 minut

Składniki:

Ciasto:
  • 500 g mąki 
  • 200 g masła
  • 4 żółtka 
  • 3 łyżki śmietany 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • szczypta soli 
Nadzienie:
  • słoiczek dżemu malinowego 
  • 200 g orzechów włoskich
  • 100 g rodzynek 
  • 4 łyżki cukru wymieszać z łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka masła 
  • pergamin

Masło z mąką posiekać drobniutko, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru formując prostokąt. Na cieście rozsmarować dżem malinowy, posypać pokruszonymi orzechami, rodzynkami i częścią cukru. Przy pomocy papieru zwinąć ciasto jak roladę. Posmarować rozpuszczonym masłem i posypać cukrem cynamonowym. Piekarnik nagrzać do 180*C i piec około 15 minut.



14 komentarzy:

  1. Cudne ślimaczki! Maliny, orzechy,rodzynki i cynamon...Smakować muszą pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, faktycznie nadzienie wygląda bardzo smacznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Porywaj :] są naprawdę bardzo smaczne.

      Usuń
  4. kruche ciacha z owocowo-orzechowym wkładem - UWIELBIAM :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też chcę takie :-) czy ja dobrze widzę, że napadły na nie jakieś pszczółki?

    OdpowiedzUsuń
  6. pszczółki już się poczęstowały :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pszczółki już się poczęstowały :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie znoszę ślimaków, ale takim ślimaczkiem nie pogardzę, oj nie! :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...