Przejdź do głównej zawartości

Pierniczkowy przekładaniec






     Trzy warstwy pierników przełożone masą śliwkowo-czekoladową do tego szczypta przypraw korzennych, śmietana kremówka i mamy wyjątkowe świąteczne ciasto.




Składniki: 

  • 600 g pierniczków typu katarzynki (36 szt)
  • 600 g śliwek mrożonych albo z kompotu
  • 2 budynie czekoladowe 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 1/4 łyżeczki kardamonu 
  • 2 płaskie łyżeczki agaru 
  • 400 ml śmietany kremówki 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 2 łyżeczki żelatyny albo śmietan-fix
  • kakao 

Foremka 22x26 cm, wyłożona pergaminem


       Śliwki kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka i dusimy z cukrem, cynamonem, kardamonem do miękkości. Jeśli śliwki się nie rozpadną to musimy je zmiksować na papkę. Budynie rozpuszczamy w 125 ml wody i cienkim strumykiem wlewamy do śliwek. Cały czas mieszając czekamy aż zgęstnieje. Dodajemy agar i mieszamy. Układamy na przemian pierniczki, gorąca masa śliwkowa, pierniczki, masa i ostatnia warstwa pierniczków. Odstawiamy na jakieś 6-12h. Masa musi zgęstnieć a pierniczki zmięknąć.
     Żelatynę namaczamy w jak najmniejszej ilości wody gdy już napęcznieje stawiamy na małym ogniu i mieszamy do rozpuszczenia, studzimy. Kremówkę ubijamy, dodajemy cukier puder, żelatynę i dalej ubijamy. Śmietanę wykładamy  na wierzch pierniczków a na koniec posypujemy kakao.

* agar możemy zastąpić żelatyną wcześniej namoczoną i a następnie rozpuszczoną.









Komentarze

  1. Jaki śliczny ! Wygląda jak by była na nim warstwa śniegu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. skuszę się na kawałek! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wow, wow, ale kusisz Olu! wspaniały :]

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląd ma idealny! A połączenie śliwek i pierniczków musi być udane! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo świątecznie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda naprawdę przepysznie! takie otulone śnieżną pierzynką na wierzchu, mmm... :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale cudowne zdjęcia!
    1szy raz spotykam się z takim ciastem, zaskakujące :) Już wiem, że byłabym jego fanką.. no może oprócz śmietany, ale byłabym! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. oj, z chęcią bym sie poczęstowała:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetne ciasto, bardzo świąteczne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. pyszny przekładaniec i ta czapa z bitej śmietany :) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ta biała pierzynka wygląda cudownie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawa propozycja tym bardziej, że bardzo lubię katarzynki:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Przypomina mi przekładany piernik mojej babci. Wygląda przepysznie, szczególnie ta masa śliwkowo-czekoladowa

    OdpowiedzUsuń
  14. O tak! :) Taki przekładany to mój ulubiony :).

    OdpowiedzUsuń
  15. Wspaniałe, swiateczne, tylko się zajadać :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Oszalałam! To musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie przepadam za piernikiem, ale z taką marmoladką i kremem z chęcią zjadła bym :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Świettnny!! Ta górna pianka mnie urzekła :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Nawet nie mając piekarnika i piec nie umiejąc można dzięki Tobie zrobić cudowne, świąteczne ciasto !

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz