Przejdź do głównej zawartości

Soczysta karkówka





      Karkówka jest bardzo długo marynowana w przyprawach dzięki temu do wnętrza mięsa przenikają  smaki i aromaty przypraw. Po upieczeniu karkówka jest soczysta i pachnąca przyprawami.Wyśmienita na ciepło jak i na zimno. Podana z konfiturą z czerwonej cebuli smakuje fantastycznie!



Składniki: 

  • 1 kg karkówki 
  • 3 łyżki majeranku 
  • 2 łyżki tymianku 
  • 4 ziarna ziela angielskiego 
  • 10 ziaren pieprzu kolorowego 
  • 1 łyżeczka rozmarynu 
  • 2 liście laurowe 
  • 2 goździki 
  • 2 łyżki soli
  • 1 litr zimnej, przegotowanej wody 
  • 2-3 ząbki czosnku


       Karkówkę nacinamy w poprzek. Zalewa: Do garnka wlewamy dwie szklanki wody, dodajemy majeranek, tymianek, pieprz, ziele angielskie, rozmaryn, goździk, liść laurowy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy sól i gotujemy 10 minut. Odstawiamy i wlewamy 1 l zimnej wody.  Do zalewy wkładamy karkówkę nacięciami do dołu. Odkładamy w chłodne miejsce na minimum 12h.
       Wyjmujemy mięso i odkładamy na chwilę żeby obleciało z wody. Karkówkę wkładamy na natłuszczoną blaszkę a w miejscu, w którym zrobiliśmy nacięcia  wkładamy czosnek pokrojony w słupki. Kawałek pergaminu do pieczenia moczymy w wodzie i przykrywamy mięso. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200*C na 1,5h. 15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy papier.  Przed podaniem mięso musi odpocząć około 15 minut.





Komentarze

  1. bardzo lubię soczysty karczek, chętnie bym zjadła plasterek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie mięsko to ja rozumiem :) staram się często robić !

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne zdjęcia:) Jejku, zazdroszczę takiej pięknej karkówy !!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda cudnie. W sam raz na kanapki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie Ci wyszła. I w ogóle ten patent z pergaminem niespotykany, ale super!

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękna karkówka, bardzo lubię taką :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam jeść takie delicje jak również i przyrządzać bo nie chwaląc się podobno robię je super smaczne

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie się piecze, za kilka godzin spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  9. A nie lepiej w rękaw? Fajnie,ze mi przypomnialaś o karkówce, muszę zrobic, taka upieczona o niebo lepsza od jakiejkolwiek kielbasy.Plasterki na obkład i danie obiadowe też pychota!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz