Przejdź do głównej zawartości

Tort orzechowy






Fantastyczny tort na zakończenie roku. Maślany z bardzo dużą ilością orzechów włoskich.




Składniki: 

  • 10 jajek 
  • 200 g cukru 
  • 250 g mąki 
  • 150 g zmielonych orzechów włoskich 
  • 1 szklanka zmielonych biszkoptów 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Nadzienie:
  • 400 g zmielonych orzechów włoskich 
  • 400 ml mleka 
  • 300 g cukru 
  • 400 g masła temp. pokojowa 
  • 1-2 łyżki spirytusu 
  •  orzechy do dekoracji 

Tortownica 28-30 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona 



        Ubijamy białka na sztywno, następnie pomalutku wsypujemy cukier i ubijamy aż się rozpuści. Delikatnie mieszając łączymy piane z żółtkami. Mąkę, orzechy, biszkopty, proszek do pieczenia mieszamy i pomalutku łączymy z pianą. Na koniec dodajemy oliwę. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy w 180*C 40 minut. Studzimy.
        Do gotującego się mleka wsypujemy cukier i gotujemy na małym ogniu 10 minut. Dodajemy zmielone orzechy i cały czas mieszając podgrzewamy kolejne 5 minut. Studzimy w temp. pokojowej. Do utartego masła dodajemy po łyżce masy orzechowej, na koniec spirytus. Nadzienie odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce. Ciasto dzielimy na 2 albo 3 krążki i równomiernie rozsmarowujemy krem na wierzchu i po bokach. Tort dowolnie dekorujemy najlepiej kawałkami orzechów. Przechowujemy w chłodnym miejscu.






 Przepis pochodzi z książki Ewy Wachowicz




Komentarze

  1. Orzechowy <3 Wielbię takie smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie przepadam za kremami maślanymi, ale z taką ilością orzechów nie mógł być niedobry :)
    Wygląda cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały, taki lubię najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda, jak z najlepszej cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Olu, orzechowy obłęd! :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. no,no,no-Twoje ciasta zawsze są tak cudownie idealne..
    Równe warstwy, równe kawałki :D
    Ech.. Mistrzyni!

    OdpowiedzUsuń
  7. Orzechowe cudo! Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bez żadnych udziwnień, nadmiernych dekoracji, nieprzesłodzony - takie coś podoba mi się najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda pięknie! : )
    Idealny na zimowy wieczór.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniały! Dlaczego nie mieszkam gdzieś bliżej? Wpadłabym teraz po choćby jego okruszki!

    Przyjmij również życzenia szczęśliwego Nowego Roku!

    OdpowiedzUsuń
  11. Apetyczny, pewnie był cudowny :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja, spóźnialska, bym go nazwała fantastycznym tortem na rozpoczęcie Nowego Roku, Przy okazji, najlepszego i najsmaczniejszego 2014r :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. cudowne smaki:) wygląda obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. musiał cudnie smakować :) doskonały na wielkie okazje! wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda przepysznie, nie za słodka i orzechowa perfekcja

    OdpowiedzUsuń
  16. Po prostu perfekcyjny! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Moja babcia piekła takie cudowne torty jak Ty...takie z maślaną masą, ze spirytusu nutą.
    Ja zazwyczaj lżejsze masy staram się robić, takie na mascarpone, ale gdy Ty polecasz to wiem, że tort nas zachwyci / tak jak torty babcine kiedyś /
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo fajny przepis na krem! Będę pamiętała o tym przepisie. :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Mam słabość do orzechowych tortów :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam ciasta orzechowe więc skusze się na ten torcik w najbliższych dnia ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Prześliczny ten tort i w dodatku orzechowy! :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wspaniale wygląda i z pewnością to moje ulubione smaki:))

    OdpowiedzUsuń
  23. Czy jest ktoś kto nie lubi tortów?! Ja uwielbiam, wszystkie. I orzechowe:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Czy masa po ugotowaniu jest rzadka czy konsystencja ma przypominać budyn ?

    OdpowiedzUsuń
  25. Witam!Czy jeśli zmniejszę ilość cukru w masie to nie będzie ona rzadsza?jest pyszna tylko ciut za słodka jak dla mnie i chciałam własnie zmniejszyc cukier.

    OdpowiedzUsuń
  26. Witam :)
    Pierwszy raz będę robić tort, mam tortownicę o średnicy 26 cm. Czy to nie bedzie problem? Czy należy zmniejszyc proporcje składników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, proszę nie zmniejszać proporcji. Jeśli ciasto bardzo urośnie wystarczy podzielić je na trzy krążki. Pozdrawiam!

      Usuń
  27. Ciasto na zdjeciu jest ciemne a w przepisie nie ma kakao. Czy to ten sam tort co na zdjeciu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest ciemne bo dodajemy do niego zmielone orzechy i zmielone biszkopty. Ciasto z dodatkiem kakao wygląda inaczej.

      Usuń
  28. Upieklam i to jest naprawde najepsze ciasto jakie kiedykolwiek jadlam, z reka na sercu. Dziekuje za przepis i napewno bede z niego korzystac wielokrotnie

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz