Fantastyczny tort na zakończenie roku. Maślany z bardzo dużą ilością orzechów włoskich.
Składniki:
- 10 jajek
- 200 g cukru
- 250 g mąki
- 150 g zmielonych orzechów włoskich
- 1 szklanka zmielonych biszkoptów
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 400 g zmielonych orzechów włoskich
- 400 ml mleka
- 300 g cukru
- 400 g masła temp. pokojowa
- 1-2 łyżki spirytusu
- orzechy do dekoracji
Tortownica 28-30 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona
Ubijamy białka na sztywno, następnie pomalutku wsypujemy cukier i ubijamy aż się rozpuści. Delikatnie mieszając łączymy piane z żółtkami. Mąkę, orzechy, biszkopty, proszek do pieczenia mieszamy i pomalutku łączymy z pianą. Na koniec dodajemy oliwę. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy w 180*C 40 minut. Studzimy.
Do gotującego się mleka wsypujemy cukier i gotujemy na małym ogniu 10 minut. Dodajemy zmielone orzechy i cały czas mieszając podgrzewamy kolejne 5 minut. Studzimy w temp. pokojowej. Do utartego masła dodajemy po łyżce masy orzechowej, na koniec spirytus. Nadzienie odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce. Ciasto dzielimy na 2 albo 3 krążki i równomiernie rozsmarowujemy krem na wierzchu i po bokach. Tort dowolnie dekorujemy najlepiej kawałkami orzechów. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Przepis pochodzi z książki Ewy Wachowicz
Orzechowy <3 Wielbię takie smaki :)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za kremami maślanymi, ale z taką ilością orzechów nie mógł być niedobry :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie :)
Wspaniały, taki lubię najbardziej:)
OdpowiedzUsuńWygląda, jak z najlepszej cukierni :)
OdpowiedzUsuńBardzo efektowny :)
OdpowiedzUsuńOlu, orzechowy obłęd! :-)
OdpowiedzUsuńno,no,no-Twoje ciasta zawsze są tak cudownie idealne..
OdpowiedzUsuńRówne warstwy, równe kawałki :D
Ech.. Mistrzyni!
Orzechowe cudo! Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)!
OdpowiedzUsuńBez żadnych udziwnień, nadmiernych dekoracji, nieprzesłodzony - takie coś podoba mi się najbardziej :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie! : )
OdpowiedzUsuńIdealny na zimowy wieczór.
Wspaniały! Dlaczego nie mieszkam gdzieś bliżej? Wpadłabym teraz po choćby jego okruszki!
OdpowiedzUsuńPrzyjmij również życzenia szczęśliwego Nowego Roku!
Apetyczny, pewnie był cudowny :D
OdpowiedzUsuńJa, spóźnialska, bym go nazwała fantastycznym tortem na rozpoczęcie Nowego Roku, Przy okazji, najlepszego i najsmaczniejszego 2014r :-)
OdpowiedzUsuńcudowne smaki:) wygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńwspaniały! :)
OdpowiedzUsuńmusiał cudnie smakować :) doskonały na wielkie okazje! wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, nie za słodka i orzechowa perfekcja
OdpowiedzUsuńPo prostu perfekcyjny! :)
OdpowiedzUsuńCUDO !
OdpowiedzUsuńMoja babcia piekła takie cudowne torty jak Ty...takie z maślaną masą, ze spirytusu nutą.
OdpowiedzUsuńJa zazwyczaj lżejsze masy staram się robić, takie na mascarpone, ale gdy Ty polecasz to wiem, że tort nas zachwyci / tak jak torty babcine kiedyś /
Pozdrawiam serdecznie.
Bardzo fajny przepis na krem! Będę pamiętała o tym przepisie. :)
OdpowiedzUsuńMam słabość do orzechowych tortów :) pycha!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta orzechowe więc skusze się na ten torcik w najbliższych dnia ;)
OdpowiedzUsuńPrześliczny ten tort i w dodatku orzechowy! :)
OdpowiedzUsuńale cudo:) wygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda i z pewnością to moje ulubione smaki:))
OdpowiedzUsuńCzy jest ktoś kto nie lubi tortów?! Ja uwielbiam, wszystkie. I orzechowe:)
OdpowiedzUsuńCzy masa po ugotowaniu jest rzadka czy konsystencja ma przypominać budyn ?
OdpowiedzUsuńWitam, masa po ugotowaniu jest gęsta.
UsuńWitam!Czy jeśli zmniejszę ilość cukru w masie to nie będzie ona rzadsza?jest pyszna tylko ciut za słodka jak dla mnie i chciałam własnie zmniejszyc cukier.
OdpowiedzUsuńWitam, ze spokojem możesz zmniejszyć :D
UsuńDziękuję :)
UsuńWitam :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz będę robić tort, mam tortownicę o średnicy 26 cm. Czy to nie bedzie problem? Czy należy zmniejszyc proporcje składników?
Witam, proszę nie zmniejszać proporcji. Jeśli ciasto bardzo urośnie wystarczy podzielić je na trzy krążki. Pozdrawiam!
UsuńCiasto na zdjeciu jest ciemne a w przepisie nie ma kakao. Czy to ten sam tort co na zdjeciu?
OdpowiedzUsuńCiasto jest ciemne bo dodajemy do niego zmielone orzechy i zmielone biszkopty. Ciasto z dodatkiem kakao wygląda inaczej.
UsuńUpieklam i to jest naprawde najepsze ciasto jakie kiedykolwiek jadlam, z reka na sercu. Dziekuje za przepis i napewno bede z niego korzystac wielokrotnie
OdpowiedzUsuńJak ja się cieszę :D Wesołych Świąt!
Usuń