Konfitura z czerwonej cebuli to jeden z moich ulubionych dodatków do mies i pasztetów. Fantastycznie wzbogaca smak mięsa i smakuje nieziemsko.
Składniki:
- 3 średniej wielkości czerwone cebule
- 50 ml wytrawnego, czerwonego wina
- 3 płaskie łyżki miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Cebule kroimy w piórka, wrzucamy na patelnie i podsmażamy. Dodajemy wino i dusimy około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy ocet, miód, roztarty w dłoniach tymianek, sól i pieprz. Podsmażamy jeszcze jakieś 5-10 minut. Odstawiamy na 30 minut żeby wszystkie smaki się przegryzły. Po upływie tego czasu podgrzewamy raz jeszcze i sprawdzamy czy nie brakuje soli, pieprzu albo octu. Dosmaczamy do swoich upodobań smakowych. Cebula wyśmienicie smakuje na ciepło jak i na zimno.
Właśnie dzisiaj próbowałam namówić moją mamę na taką konfiturę na święta, chociaż ona nienawidzi cebli :p
OdpowiedzUsuńUwielbiam czerwoną cebulę w takiej postaci :-)
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona wytrawna konfitura, muszę koniecznie uzupełnić zapasy :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Muszę koniecznie uzupełnić zapasy ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńBardzo lubię tę konfiturę, dawno nie robiłam dzięki za przypomnienie
OdpowiedzUsuńkocham takie dodatki do mięsiwa !
OdpowiedzUsuńMuszę się pospieszyć z produkcją na święta! Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńCoś pysznego!
OdpowiedzUsuńidealna do mięs i pasztetów:)
OdpowiedzUsuńWspaniała! Ja jeszcze uwielbiam ją podawać z serami :)!
OdpowiedzUsuń