Zdecydowanie jest to mój ulubiony sposób na karpia. Mięso jest soczyste i pięknie pachnie. Ryba swój smak zawdzięcza warzywom, w których została zamarynowana. Do środka mięsa przeniknął słodki smak warzyw a podsmażenie na maśle sprawiło, że ryba ma maślany smak.
Po prostu pycha!
Składniki:
- około 2 kg karpia (oczyszczony i pokrojony na porcje)
- 4-5 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- por
- sól, pieprz
- mąka
- masło do smażenia
- 1 łyżka oleju
Porcje karpia solimy i pieprzymy. Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora kroimy na cienkie plasterki. Wszystkie warzywa mieszamy. Porcje karpia przekładamy warzywami i wkładamy do lodówki na minimum 12 h.
Następnie otrząsamy delikatnie z warzyw, panierujemy w mące i smażymy z obu stron na maśle z dodatkiem oleju. Niezadługo chwilę z jednej i chwilę z drugiej. Następnie na tym samym tłuszczu podsmażamy warzywa, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. W naczyniu żaroodpornym układamy karpia i przykrywamy warstwą warzyw. Masło kroimy w cienkie plasterki i układamy na warzywach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160*C na około 30 minut. Mięsko musi ładnie odchodzić od ości.
Takiego sposobu na karpia jeszcze nie znałam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie
cudne zdjęcie :) a karp zdecydowanie do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda, niestety miłośnikiem karpia nie jestem..
OdpowiedzUsuńMoja mama na wigilii zajada go tylko z tata.. :D
karpik, moja ulubiona grudniowa rybka :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńNie ma zdrowszej potrawy od ryby z warzywami:)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis. Taki trochę przypominający rybę po grecku. A jednak inaczej. Chętnie wypróbuję przy najbliższej okazji :)
OdpowiedzUsuńPrzypomina ze względu na warzywa, ale smakuje zupełnie inaczej.
UsuńU mnie w rodzinnym domu piekło się zawsze karpia z pieczarkami ... taki w warzywach bardziej mnie kusi :)
OdpowiedzUsuńNiestety nie lubię karpia :(
OdpowiedzUsuń