Przejdź do głównej zawartości

Sernik "Pomarańczowa Delicja"





  To jest dobre określenie dla tego sernika "Delicja". Niebiańskie połączenie czekolady, sera i pomarańczy.




Składniki:


Spód:
  • 1 szklanka mąki 
  • 1 łyżka kakao 
  • 100 g masła 
  • 1 żółtko 
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
  • ew. 1 łyżeczka zimnej wody 

Masa serowa:
  • 1 kg twarogu albo sera z wiaderka 
  • 3 jajka 
  • 1/2 szklanki oleju 
  • 3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy  (bez miąższu)
  • 1 budyń śmietankowy
  • skórka z 3 pomarańczy 
  • 100 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady 
  • 2 czubate łyżki kakao 
  • 1/2 szklanki mleka 

Galaretka:
  • 400 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (należy przecedzić przez sitko) 
  • 1 galaretka pomarańczowa 

Polewa:
  • 150 g gorzkiej czekolady 
  • 3 łyżki mleka 
  • 3 łyżki masła 
  • 2 łyżki cukru 
  • szczypta soli 

Tortownica 30 cm, wyłożona pergaminem


       Z podanych składników zagniatamy ciasto i wykładamy nim dno formy. Wszystkie składniki masy serowej miksujemy na gładko ( jeśli używamy twarogu musimy go wcześniej 3-krotnie zmielić!). Nadzienie wlewamy na spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160*C na około 1h i 40 minut. Studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. 
       Sok z pomarańczy doprowadzamy do wrzenia a następnie rozpuszczamy w nim galaretkę. Odstawiamy i czekamy aż zacznie gęstnieć. Gęstniejącą galaretkę rozprowadzamy na serniku i odstawiamy do całkowitego stężenia. Wszystkie składniki polewy umieszczamy w misce, którą ustawiamy nad garnkiem z wrzącą wodą (woda nie może dotykać dna miski), czekamy aż zacznie się rozpuszczać i mieszamy aż składniki się połączą. Lekko przestudzona polewą delikatnie polewamy sernik. Najlepiej jest to zrobić partiami polewamy częścią polewy, czekamy aż lekko zgęstnieje i później kolejna cześć polewy.





Komentarze

  1. Po przeczytaniu nazwy i widząc tylko pierwsze zdjęcie nie mogłam się doczekać co zobaczę gdy zjadę niżej i zobaczę ciacho w przekroju ;DD I moje przypuszczenia się sprawdziły - wygląda bosko! Galaretka na wierzchu i do tego niespodziewana ciemna masa serowa...ależ byłabym w niebie próbując takie cudo ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny :) Podoba mi się pomysł z tą galaretką. Sprawia, że sernik jest niebanalny i intrygujący :) U mnie dziś również sernik z niespodzianką :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie połączenie to coś wspaniałego :)
    Zawsze lubiłam delicje o smaku pomarańczy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo bardzo mi się podoba! Wygląda po prostu wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Olu, Ty jak zawsze pokazujesz coś, co mnie powalana na kolana :]
    cudowny sernik!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda cudownie, a to zdjęcie w przekroju...mniam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten sernik jest genialny!
    Zjadłabym z rozkoszą...

    OdpowiedzUsuń
  8. i te płatki śniegowe:) sliczne

    OdpowiedzUsuń
  9. w przekroju totalna bomba! Zachwyca, zachwycaaaaaaa ;D

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetna musi być ta górna warstwa! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękny, kremowy i na pewno bardzo aromatyczny. Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  12. Czekolada i pomarańcze, idealny duet na Święta, pyszny serniczek ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. Obłędny :)! Zdrowych i Spokojnych Świąt życzę :)!

    OdpowiedzUsuń
  14. Super sernik i ta galaretka! Życzę wesołych, ciepłych i rodzinnych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  15. O mniam, ależ pysznie wygląda... Przy zdjęciu w przekroju aż mi ślinka pociekła...

    OdpowiedzUsuń
  16. Pomarańcze i czekolada to małżeństwo doskonałe. Wszystkiego dobrego na Święta

    OdpowiedzUsuń
  17. Ser i czekolada- kompozycja idealna :) Pięknie wygląda dekoracja- polewa i cukrowe śnieżynki. Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  18. sernik jak marzenie :) prawdziwa delicja :) Wesołych Świąt, dla Ciebie i najbliższych :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Znakomite smaki, piekne swiateczne ciasto ! Wesolych i zdrowych Swiat Olu dla Ciebie i Twoich bliskich.

    OdpowiedzUsuń
  20. Sernik wygląda fenomenalnie! Zamieniam się na kawałek - ja mam z pierniczkami i powidłami :) Wesołych świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Niech się spełnią Bożonarodzeniowe życzenia,
    Te trudne i łatwe do spełnienia.
    Niech się spełnią te duże i małe,
    mówione głośno lub nie mówione wcale.
    Życzę wszystkim miłośnikom dobrej kuchni zdrowych, radosnych i spokojnych świąt.

    OdpowiedzUsuń
  22. Mniam! Wesołych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  23. ach jakie śliczne gwiazdki!

    OdpowiedzUsuń
  24. Faktycznie, niebiański! :-)

    OdpowiedzUsuń
  25. Fantastyczny serniczek, ciężko by mi się było zdecydować czy go jeść czy podziwiać :))

    OdpowiedzUsuń
  26. Ale pyszności:) Dla mnie idealny!

    OdpowiedzUsuń
  27. Chętnie zjadłabym takiego smacznego torcika :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Cudownie wygląda! Zapisuję przepis, na pewno go wykorzystam przy najbliższej okazji :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz