Bardzo fajny syrop o intensywnym smaku pomarańczy z delikatną nutką cynamonu i kardamonu. Syrop nadaje się do herbaty, do rozcieńczania z wodą, do drinków albo do ciasta. Polecam zdecydowanie jest lepszy od tych sklepowych.
Składniki:
- 1 l świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 600 g cukru
- szczypta cynamonu
- szczypta kardamonu
Sok przecedzamy przez gęste sito, tak żeby pozbyć się pestek i miąższu. Wlewamy do garnka, wsypujemy cukier doprowadzamy do wrzenia. Gdy sok zacznie się gotować zmniejszamy płomień i gotujemy pomalutku 40 minut. Po upływie tego czasu dodajemy cynamon i kardamon, odstawiamy do przestudzenia. Następnie zlewamy do butelki i przechowujemy w lodówce. Syrop po przestudzeniu jeszcze troszeczkę zgęstnieje.
Jak mogłaś pomyśleć, że ktoś mógłby zechcieć porównać go syropów ze sklepu? Gdyby wyrób masowy miał mieć taki skład jak Twój, musiałby kosztować krocie.
OdpowiedzUsuńbardzo pomysłowy patent. :-)
Pycha
OdpowiedzUsuńO wow, musi być strasznie słodki! Ale surop to syrop, musi być słodki :)
OdpowiedzUsuńMusi być świetnym dodatkiem. Uwielbiam pomarańcze, więc to coś dla mnie!
OdpowiedzUsuńale intensywny kolor!
OdpowiedzUsuńW smaku musi powalać <3
świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńMmmm, domowy zawsze smakuje najlepiej!
OdpowiedzUsuńświetny :) a kolory na zdjęciach pozytywnie nastrajają !
OdpowiedzUsuńPo raz pierwszy słyszę o takim syropie. Sama chętnie go przygotuję. Wygląda ślicznie:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie domowe syropy, zdrowsze i o ile smaczniejsze! Śliczne szklanki, bardzo w klimacie :)
OdpowiedzUsuńJa bym polała nim sernik :)
OdpowiedzUsuńZapachniało latem :). Chętnie bym zrezygnowała z kawy na rzecz takiego soczku :).
OdpowiedzUsuńSłoneczna sprawa, bardzo ładny!
OdpowiedzUsuńJutro kupuję pomarańcze i uruchamiam wyciskarkę do soków. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie!!!
OdpowiedzUsuńświetny pomysł z tym syropem!:)
OdpowiedzUsuńIle pomarańczy na tem litr soku zużyłaś? ☺
OdpowiedzUsuńWszystko zależy od tego ile soku mają w sobie pomarańcze. 8-10 sztuk
Usuńczy można takie cudo zapasteryzować w małych słoiczkach i trzymać w spiżarni zamiast w lodówce? ;)
OdpowiedzUsuńMożesz spróbować, ale nie daje 100% gwarancji że się nie zepsuje.
Usuń