Przejdź do głównej zawartości

Kruche ciasteczka imbirowe






     Bardzo fajne, kruchutkie ciasteczka z dużą ilością przypraw korzennych. Bardzo intensywne smaku, zamknięte w szczelnym opakowaniu bardzo długo zachowują świeżość. Ciasteczka z zewnątrz panierowane są w cukrze dzięki czemu w trakcie pieczenia cukier się rozpuści i utworzy chrupiącą skorupkę. Polecam są rewelacyjne :D



Składniki na 60 sztuk:

  • 3 szklanki mąki + do podsypania
  • 200 g zimnego masła 
  • 3/4 szklanki mielonego cukru trzcinowego 
  • 3 żółtka 
  • 1 łyżka miodu 
  • 1 łyżka imbiru 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki kardamonu 
  • 1 łyżeczka sody 
  • szczypta soli 
  • 4 łyżki zimnego mleka 
  • skórka z jednej pomarańczy 
  • cukier do panierowania


      Na blat wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone masło i pozostałe składniki. Wszystko zagniatamy ( ciasto nie może się lepić!), tworzymy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie oprószamy blat mąką i wałkujemy ciasto na grubość 3-4mm. Wycinamy dowolne kształty, obtaczamy w cukrze i kładziemy na blaszkę. Pieczemy około 13-15 minut w 180*C.






Komentarze

  1. Super pomysł na dodawanie imbiru do słodkości ;) Kiedyś mnie nie rajcowały takie zwykłke ciastka churpkie z cukrem. Ale odkąd pracowałam chwilę w cukierni doceniłam ten klasyczny smak :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne, słodkie ciasteczka. Zostawiasz Mikołajowi? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Imbirki :) Tak moja mama nazywa wszelkie ciasteczka z dodatkiem imbiru. U nas muszą być na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszą cudownie pachnieć i smakować!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają pysznie!
    A puszka jest prześliczna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetycznie wyglądają te ciasteczka. : )
    Świetne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię takie chrupiące na zewnątrz, a w środeczku bardziej miekkie. Bardzo apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne! Uwielbiam domowe ciasteczka.

    OdpowiedzUsuń
  9. wyglądają bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Witaj,

    Wykorzystałam twój przepis i muszę powiedzieć że ciasteczka są przepyszne, były hitem rodzinnej imprezy ;D
    Pozdrawiam i dziękuję za umieszczenie tego przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. imbirowe, świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasteczka bardzo apetycznie wyglądają ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo ładne cudeńka, coś co nadaje się do pudełka albo słoika - dla mnie najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Przygarniam do siebie całe pudełeczko, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  15. ale super! Faktycznie są świąteczne, mają cudowny kształt.. NA prezent idealne.. nawet dla samego siebie ;D

    OdpowiedzUsuń
  16. cudne ciacha :) Mikołaj pewnie zjadł wszystkie!

    OdpowiedzUsuń
  17. uwielbiam takie "chrupacze" :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Urocze ciasteczka w swiatecznych smakach, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. U mnie takie ciasteczka na pewno nie postałby długo :)!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz