Przejdź do głównej zawartości

Kruche ciasteczka imbirowe






     Bardzo fajne, kruchutkie ciasteczka z dużą ilością przypraw korzennych. Bardzo intensywne smaku, zamknięte w szczelnym opakowaniu bardzo długo zachowują świeżość. Ciasteczka z zewnątrz panierowane są w cukrze dzięki czemu w trakcie pieczenia cukier się rozpuści i utworzy chrupiącą skorupkę. Polecam są rewelacyjne :D



Składniki na 60 sztuk:

  • 3 szklanki mąki + do podsypania
  • 200 g zimnego masła 
  • 3/4 szklanki mielonego cukru trzcinowego 
  • 3 żółtka 
  • 1 łyżka miodu 
  • 1 łyżka imbiru 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki kardamonu 
  • 1 łyżeczka sody 
  • szczypta soli 
  • 4 łyżki zimnego mleka 
  • skórka z jednej pomarańczy 
  • cukier do panierowania


      Na blat wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone masło i pozostałe składniki. Wszystko zagniatamy ( ciasto nie może się lepić!), tworzymy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie oprószamy blat mąką i wałkujemy ciasto na grubość 3-4mm. Wycinamy dowolne kształty, obtaczamy w cukrze i kładziemy na blaszkę. Pieczemy około 13-15 minut w 180*C.






Komentarze

  1. Super pomysł na dodawanie imbiru do słodkości ;) Kiedyś mnie nie rajcowały takie zwykłke ciastka churpkie z cukrem. Ale odkąd pracowałam chwilę w cukierni doceniłam ten klasyczny smak :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne, słodkie ciasteczka. Zostawiasz Mikołajowi? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Imbirki :) Tak moja mama nazywa wszelkie ciasteczka z dodatkiem imbiru. U nas muszą być na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszą cudownie pachnieć i smakować!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają pysznie!
    A puszka jest prześliczna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetycznie wyglądają te ciasteczka. : )
    Świetne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię takie chrupiące na zewnątrz, a w środeczku bardziej miekkie. Bardzo apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne! Uwielbiam domowe ciasteczka.

    OdpowiedzUsuń
  9. wyglądają bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Witaj,

    Wykorzystałam twój przepis i muszę powiedzieć że ciasteczka są przepyszne, były hitem rodzinnej imprezy ;D
    Pozdrawiam i dziękuję za umieszczenie tego przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. imbirowe, świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasteczka bardzo apetycznie wyglądają ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo ładne cudeńka, coś co nadaje się do pudełka albo słoika - dla mnie najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Przygarniam do siebie całe pudełeczko, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  15. ale super! Faktycznie są świąteczne, mają cudowny kształt.. NA prezent idealne.. nawet dla samego siebie ;D

    OdpowiedzUsuń
  16. cudne ciacha :) Mikołaj pewnie zjadł wszystkie!

    OdpowiedzUsuń
  17. uwielbiam takie "chrupacze" :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Urocze ciasteczka w swiatecznych smakach, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. U mnie takie ciasteczka na pewno nie postałby długo :)!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok