Myślę, że już starczy tego słodkiego i najwyższa pora na konkrety ;D Dzisiaj klasyka najprostsza klasyka, która wywodzi się z dolnego śląska. Smażona ryba w panierce w zalewie octowej.
Składniki:
- 500 g mintaja
- 2 jajka
- mąka
- bułka tarta
- sól
- olej
Zalewa:
- 2 l wody
- 2 średnie cebule
- 150 ml octu
- 4 liście laurowe
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka cukru
- 3-3,5 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Jeśli ryba jest mrożona musimy ją wcześniej rozmrozić.Bardzo duże kawałki ryby kroimy na mniejsze porcje. Mintaja z obu stron oprószamy solą, następnie obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Wrzucamy na gorący olej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Przekładamy do salaterki albo innego naczynia.
Zalewa: Do gotującej się wody wkładamy pokrojoną w plasterki cebulę, cukier, sól, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy około 5 minut. przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmujemy cebulę i układamy ją na rybie. Do wywaru dodajemy ocet i doprawiamy pieprzem (w razie czego można dodać więcej octu, soli czy pieprzu. wszystko zaleczy od naszych upodobań smakowych). Doprowadzamy do wrzenia, odstawiamy i studzimy. Gotową zalewą zalewamy ryby i wkładamy minimum na 12h do lodówki. Podajemy z pieczywem
Nigdy nie jadłam takiej rybki :) musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńSzczerze nie jest to jakieś moje ulubione danie, bo ja najbardziej lubie chrupiącą panierkę. Ale ta zalewa to jest to!
OdpowiedzUsuńuwielbiam!:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię :)! U nas co prawda smażyło się śledzie.... ale i tak było pysznie :)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuń