Przejdź do głównej zawartości

Makowo-budyniowy przekładaniec






      Zajadam się tym ciastem od dwóch dni i cały czas mam ochotę na więcej jest takie dobre! Wilgotne dzięki masie makowej, kremowe dzięki masie budyniowej. A do tego mamy jeszcze bakalie, skórkę z pomarańczy, czekoladę porostu full wypas ciasto ;D Może się wydawać pracochłonne, ale tak nie jest. Najwięcej czasu zajmie nam upieczenie biszkoptów masa budyniowa i makowa to jest chwila wystarczy mieć tylko zmielony mak ( do kupienia w sklepie) i ugotowany budyń. Pyszotka warta grzechu!




Składniki: 

Na 5 biszkoptów:
  • 10 jajek 
  • 10 łyżek cukru 
  • 15 łyżek mąki 
  • olej 
  • proszek do pieczenia 

Nadzienie makowe:
  • 400 g mielonego, suchego maku (gotowy do kupienia w sklepie)
  • 400 ml gorącego mleka 
  • 100 g rodzynek 
  • 50 g rozpuszczonego masła 
  • 4 łyżki płynnego miodu 
  • 2 łyżki kakao 
  • 100 g orzechów włoskich drobno pokrojonych 
  • skórka z jednej pomarańczy 
  • 3 łyżki cukru 
  • kilka kropel olejku migdałowego 

Nadzienie budyniowe:
  • 1 budyń śmietankowy (niesłodzony)
  • 500 ml mleka 
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 200 g masła temp. pokojowa

Polewa:
  •  100 g gorzkiej czekolady 
  • 1 łyżka masła 
  • 1 łyżka mleka 
  • szczypta soli 
  • 2 łyżeczki cukru 

Foremka 23x33 cm


       Biszkopt: Ubijamy 2 białka, dodajemy dwie łyżki cukru gdy białka będą już sztywne dodajemy po żółtku i łyżeczkę oleju. Chwile miksujemy. Odstawiamy mikser i dodajemy 3 łyżki mąki, i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia. Bardzo delikatnie mieszamy do połączenia składników. Przekładamy do foremki wyłożonej pergaminem i delikatnie natłuszczonej.Pieczemy do momentu aż biszkopt będzie miał złoty kolor  około 15 minut w 180*C. Po lekkim przestudzeniu odklejamy pergamin od ciasta i przewracamy je na druga stronę. Tak samo postępujemy z pozostałymi biszkoptami w sumie musi być ich 5.
      Nadzienie makowe: Mak zalewamy gorącym mlekiem, odstawiamy do napęcznienia około 10-15 minut. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.
      Nadzienie budyniowe: Budyń przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, przykrywamy i odstawiamy do przestudzenia. Budyń i masło powinny mieć zbliżona temperaturę w przeciwnym razie w trakcie ucierania masa się zważy. Ucieramy masło z cukrem pudrem, następnie dodajemy po łyżce budyniu. Ucieramy aż wszystko się ładnie połączy i będzie mieć kremową konsystencje. 
Biszkopty delikatnie nasączamy wodą wymieszaną z sokiem z cytryny.
Układamy w następującej kolejności: biszkopt, 1/2 masy makowej, biszkopt, 1/2 masy budyniowej, biszkopt, masa makowa, biszkopt, masa budyniowa, biszkopt. Ostatni biszkopt polewamy polewą.
       Polewa: Składniki wkładamy do miski, którą ustawiamy na garnkiem z gotującą się wodą. czekamy aż się rozpuści, mieszamy a gdy lekko przestygnie polewamy ciasto.


* Jeśli sami będziemy gotować mak a następnie go mielić to nie musimy go później zalewać gorącym mlekiem. Wystarczy wymieszać z pozostałymi dodatkami.

* Jeśli wykorzystamy gotową masę z puszki od razu wykładamy ją na ciasto. Nie zalewamy jej mlekiem ani nie mieszamy z pozostałymi składnikami!





 

Komentarze

  1. Oj racja co racja grzechu warta ta kombinacja jest :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto warte grzechu :) wygląda pięknie i świątecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny przekładaniec! Warstwy równiutkie jak z spod linijki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ooo.. nie znałam takiej wersji ciacha! coś czuję, że na jednym kawałku by się nie skończyło.. :D

    OdpowiedzUsuń
  5. To ciasto jest wspaniałe. Mam już zaplanowane wypieki na święta ale nie wiem czy zaraz nie zmodyfikuję planów:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bajecznie :) Bardzo bogate i świąteczne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawa i na pewno smaczna propozycja ;D

    OdpowiedzUsuń
  8. No tak, u nas w domach nie byłoby możliwości zostawienia kawałka na drugi dzień:) Same łakomczuchy, ale jak ciasto pyszne, to nie ma się czemu dziwić. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ah te ciacha, jak tu sie im oprzeć w te święta ;P

    OdpowiedzUsuń
  10. Idealna propozycja na Boże Narodzenie. Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  11. Mój mąż przepada za makowcami ... na te Święta już go nie upiekę, ale tak na Nowy Rok wpisuję go sobie w menu :)
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda na bardzo pracochłonne, ale ma wszystkie składniki, które uwielbiam! Cudownie się prezentuję... :) Na Wielkanoc chyba je zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  13. no niestety ciasto nie wyszło, chodzi Pani o gotowy mielony mak czy gotową masę makową. To mnie wprowadziło w błąd. Proszę dokładnie napisać w przepisie o co dokładnie chodzi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O zmielony mak, nie chodzi mi o ten z puszki. Jaki sens był by dodawanie do gotowej masy z puszki bakali, mleka i masła? Żaden! Po co gotową masę z puszki zalewać mlekiem i dodawać jeszcze dodatki, które już w niej są?
      Zaraz dopiszę, że nie chodzi mi o mak z puszki.
      Pozdrawiam

      Usuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok