Bardzo dobra ryba o maślanym smaku z dodatkiem ziół może stanowić szybki i bardzo smaczny posiłek.
Składniki:
- 500 g filetu z mintaja
- 50 g masła temp. pokojowa
- pęczek szczypiorku
- garść drobno pokrojonej natki pietruszki i koperku
- 1/2 cytryny
- sól i pieprz
Masło mieszamy z drobno pokrojonym szczypiorkiem, pietruszką i koperkiem. Jeśli ryba jest duża kroimy ją na mniejsze kawałki, solimy, pieprzymy a na koniec skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy w naczyniu żaroodpornym smarujemy częścią masła i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy przewracamy na drugą stronę i smarujemy pozostałym masłem, wkładamy z powrotem na 10 minut.
* W taki sam sposób możemy upiec każdą inną rybę. Długość pieczenia zależy od wielkości ryby.
Chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńBardzo prosty przepis na mintaja, nie trzeba jajek, panierki...muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńŚwietnie się upiekła:)
OdpowiedzUsuńpysznie :) lubię takie szybkie dania !
OdpowiedzUsuńPyszna na masełku, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńFajne! Robiłam podobnie ale z oliwą. Taki maślany posmak musi być jednak o niebo lepszy!
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować takiej wersji mintaja z masłem :)
OdpowiedzUsuń