Przejdź do głównej zawartości

Korzenne ciasto z tamaryndowcem





      Bardzo fajne i szybkie w wykonaniu ciasto z dodatkiem przypraw korzennych. Do ciasta zamiast dżemu dodałam pastę z tamaryndowca która charakteryzuje się słodko-kwaśnym smakiem. To dzięki niej ciasto jest lekko kwaskowate a przyprawą korzennym podbija smak. Ciasto w konsystencji nie jest zbite, bardziej przypomina babkę, nie jest też suche. Stanowi bardzo fajna alternatywa do świątecznego piernika. Polecam jest przepyszne!



Składniki: 

  • 3 jajka 
  • 125 ml oleju 
  • 2 szklanki mąki 
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego 
  • 3/4 szklanki mleka 
  • 2 łyżki kakao 
  • 3 łyżki pasty tamaryndowej
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej 
  • 2 łyżki miodu 
  • 30 g orzechów drobno pokrojonych 
  • 2 łyżeczki sody 
  • szczypta soli 

Foremka keksówka, wyłożona pergaminem i natłuszczona


      Wszystkie składniki oprócz orzechów wkładamy do miski i chwilę miksujemy do połączenia. Na koniec wsypujemy orzechy, mieszamy i przelewamy ciasto do foremki. Pieczemy około 45 minut w 180*C. Dowolnie dekorujemy.


* Pastę z tamaryndowca możemy zastąpić kwaskowatym dżemem np. z czarnej porzeczki, cytrynowym, pomarańczowym





Komentarze

  1. Jest cudne! A taką pastę to gdzie się kupuje, hę? :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. A gdzie można taką pastę kupić?

    No i cudne ciasto! Jak zawsze jem u Ciebie oczami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaciekawiła mnie ta pasta z tamaryndowca - nigdy nie próbowałam :) A ciasto wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pastę z tamaryndowca można kupić w sklepie internetowym albo w sklepie stacjonarnym "kuchnie świata".
    link do przykładowego sklepu http://www.paleczkami.pl/product-pol-283-Pasta-z-tamaryndowca-227g.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Zaintrygował mnie dodatek pasty z tamaryndowca. Mam na półce, ale nie pomyślałabym o dodaniu jej do ciasta...

    OdpowiedzUsuń
  6. Tamaryndowca jadłam i nie przemówił do mnie. Ale Twoje ciasto wygląda pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  7. jej.. ciasto jest cudowne! Ale muszę zaraz sprawdzić w google, co to ten tamaryndowiec!

    OdpowiedzUsuń
  8. Coś w rodzaju szybkiego piernika, bardzo ładny!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pewnie lekko kwaskowate od tamaryndowca:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale śliczne! Masz talent do takich zdobień ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. ciacho wygląda obłędnie :) nie mogę się napatrzeć :D

    OdpowiedzUsuń
  12. ale super wygląda to ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny pomysł, akurat od miesiąca mam otwary słoik takiej past i już nie wiedziała do czego ją dodawać!

    OdpowiedzUsuń
  14. hahaha,ale sie naoblizywalam ,ciezko sie zdecydowac co upiec ,wszystko wyglada wspaniale .pewnie trzeba bedzie robic wszystko ,jedno po drugim :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz