Mięciutkie ciasteczka z dodatkiem puree dyniowego. Dzięki niemu do ciastek dodałam mniej masła i zrezygnowałam z jajek. Ciasteczka mają ładny żółty kolor a dodatek krówek sprawia że ciasteczka mają taki karmelowy smak. Jeśli chcemy krówki możemy zastąpić przyprawami korzennymi, możemy dodać żurawinę czy orzechy. Każda kombinacja będzie pyszna.
Składniki:
- 200 g mąki krupczatki
- 100 g mąki zwyklej
- 100 g cukru
- 170 g puree z dyni
- 50 g masła
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 10 sztuk krówek
Krówki drobno pokrój i odstaw na chwilę. Na stolnicę wysyp mąki, cukier dodaj pokrojone masło, puree, sól i proszek. Wszystko razem zagnieć. Jeśli masa będzie bardzo mocno się kleić podsyp mąką. Do ciasta dodaj pokrojone krówki i jeszcze raz wszystko zagnieć tak żeby krówki były w całym cieście. Odrywaj małe kawałki ciasta, kulaj kulkę, delikatnie spłaszcz i ułóż na foremce wyłożonej pergaminem. Włóż do piekarnika na 12-14 minut w 180*C. Delikatnie przełóż na kratkę i przestudź.
Z dynią i do tego z krówkami ^^ My nie dawno zrobiłyśmy tort z wege truskawkami i też był pyszny więc ciasteczka na pewno by nam zasmakowały :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ciasteczka :) W sam raz do kawki :)
OdpowiedzUsuńCudowne ciasteczka, właśnie popijam kawkę więc się częstuję :-)
OdpowiedzUsuńDynia i krówki? To musi być mega! Oj zjadłabym teraz takie z dobrą pumpkin spice latte ;)
OdpowiedzUsuńdynia, krówka, ale pysznie:)
OdpowiedzUsuńZa krówkami nie przepadam tak bardzo jak mój tata.
OdpowiedzUsuńZa to kocham dynię.
On ma niedługo urodziny.
Dzięki za pomysł na prezent. :D
Sto Lat dla taty :)
UsuńChyba poprzez dodatek krówki podbiłyby podniebienie mojej mamy, która je uwielbia :)
OdpowiedzUsuńjakie pyszności! <3 idealne do porannej kawki!
OdpowiedzUsuńtrafiłaś z tym przepisem w sedno! jutro będę robić:D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie!
Daj znać czy smakowały czy może nie :)
Usuń