Pilaw to potrawa wschodnia przygotowana z ryżu z dodatkiem warzyw i mięsa. Moja propozycja jest bardziej wegetariańska. Z dodatkiem groszku i koperku. Pyszne, szybkie danie i bardzo sycące. Podajemy jako danie główne, albo jako przystawkę. Do potrawy możemy dodać podsmażone kawałki kurczaka.
Składniki:
- 200 g ryżu
- 2 średnie cebule
- 500 ml bulionu
- 350 g groszku mrożony albo świeży
- pęczek koperku
- łyżka oleju i 40 g masła
- sól i pieprz do smaku
Ryż porządnie przepłucz na sitku a następnie namocz w cieplej wodzie przez 10 minut. Na maśle i oleju podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Wsyp ryż i chwilę podgrzewaj. Wlej bulion i przykryj. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Dodaj groszek i gotuj jeszcze 10 minut. Pod koniec dodaj drobno pokrojony koperek i jeśli będzie trzeba dopraw solą i pieprzem. Podawaj na ciepło.
Cudowne danie kochana, ja uwielbiam ryż z warzywami :-)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne danie :) Uwielbiam dania z ryżem :)
OdpowiedzUsuńNie słyszałam o czymś takim ale chętnie zrobię
OdpowiedzUsuńNigdy takiego czegos nie jadłam :) Super!
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że w smaku jest przepyszny.
OdpowiedzUsuńNaprawdę świetna propozycja.
Zdecydowanie - do przetestowania przepis :)
Pozdrawiam ciepło :)
Przepis "kupuję" -zrobię może tylko trochę po swojemu. Dziękuje za pomysł :)
OdpowiedzUsuńMniam, nigdy takiego nie jadłem, ale wygląda znakomicie :D
OdpowiedzUsuń