Mam nadzieje że nie macie już dość dyni i uda mi się was skusić na sałatkę. Sezon na dynię w pełni i można ją dostać za grosze na każdym straganie. W połaszczeniu z innymi składnikami i pysznym sosem nie wydaje się już taka mdła. Sałatka jest bardzo pożywna i sycąca. Świetna jako przystawka albo sycący obiad. Polecam!
Składniki:
- puszka soczewicy gotowanej na parze (425ml)
- 500 g pieczonej dyni (hokkaido)
- 1/2 czerwonej cebuli
- 200 g fety
- 300 g pomidorków koktajlowych
- 1 łyżeczka miodu
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- szczypta pieprzu
- ew. kilka listków świeżej pietruszki do dekoracji
Obierz dynię i pokrój w kostkę. Na półmisku ułóż odsączoną z zalewy soczewicę, następnie kawałki dyni, cebulę pokrojona w cienkie plasterki, pomidorki koktajlowe i fetę.
W miseczce wymieszaj ocet, miód, olej i pieprz. Przed podaniem polej sałatkę sosem i posyp listkami pietruszki.
Rewelacyjna, wygląda wspaniale. W sam raz na jesienne przyjęcie la przyjaciół, chyba zrobię.
OdpowiedzUsuńPieczona dynia i już jestem kupiona ;) Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię sałatkę do pudełka na jutro, szkoda, że nie mam takich składników jakie byłyby potrzebne do Twojej :P A nie... pomidorki mam xD
OdpowiedzUsuńPysznie się zapowiada ta sałatka :)
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja sałatki z dynią. Ja ostatnio jadam ją po prostu samą, pokrojoną w kosteczkę...
OdpowiedzUsuńsuper sałatka :) bardzo lubię strączki i często je jem :)
OdpowiedzUsuń