27.10.2017

Sałatka z soczewicą i pieczoną dynią





              Mam nadzieje że nie macie już dość dyni i uda mi się was skusić na sałatkę. Sezon na dynię w pełni i można ją dostać za grosze na każdym straganie. W połaszczeniu z innymi składnikami i pysznym sosem nie wydaje się już taka mdła.  Sałatka jest bardzo pożywna i sycąca. Świetna jako przystawka albo sycący obiad. Polecam!



Składniki: 
  • puszka soczewicy gotowanej na parze (425ml) 
  • 500 g pieczonej dyni (hokkaido) 
  • 1/2 czerwonej cebuli 
  • 200 g fety 
  • 300 g pomidorków koktajlowych 
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 3 łyżki oleju 
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego 
  • szczypta pieprzu 
  • ew. kilka listków świeżej pietruszki do dekoracji 
Dynie należy upiec w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez około 20-30 minut.


             Obierz dynię i pokrój w kostkę. Na półmisku ułóż odsączoną z zalewy soczewicę, następnie kawałki dyni, cebulę pokrojona w cienkie plasterki, pomidorki koktajlowe i fetę.
W miseczce wymieszaj ocet, miód, olej i pieprz. Przed podaniem polej sałatkę sosem i posyp listkami pietruszki.





6 komentarzy:

  1. Rewelacyjna, wygląda wspaniale. W sam raz na jesienne przyjęcie la przyjaciół, chyba zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieczona dynia i już jestem kupiona ;) Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie robię sałatkę do pudełka na jutro, szkoda, że nie mam takich składników jakie byłyby potrzebne do Twojej :P A nie... pomidorki mam xD

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie się zapowiada ta sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawa propozycja sałatki z dynią. Ja ostatnio jadam ją po prostu samą, pokrojoną w kosteczkę...

    OdpowiedzUsuń
  6. super sałatka :) bardzo lubię strączki i często je jem :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...