12.10.2017

Kanapki z kajmakiem i prażonym słonecznikiem



             
                Lubicie słodkie kanapki? Bo ja bardzo są podzielne, można zapakować i zabrać do pracy. Bez pieczenia i długiego szykowania. Moje kanapki zrobiłam z krakersów, które są lekko słone i świetnie komponują się z kajmakiem. Dla zrównoważenia smaku i dodania takiego mlecznego smaku przygotowałam masę budyniową. Dolna warstwa krakersów jest mięciutka a górna jest krucha i chrupiąca. Wszystkie warstwy świetnie się łączą i kanapki smakują fantastycznie.



Składniki: 
  • 2 opakowania krakersów (po 180g) 
  • puszka kajmaku (400 g) 
  • 100 g słonecznika 
  • 150 g masła temp.pokojowa 
  • 400 ml mleka 
  • budyń śmietankowy 
  • 1/2 szklanki cukru pudru 


                 Budyń ugotuj wg. instrukcji na opakowaniu. Przykryj folią i odstaw w temp. pokojowej do ostygnięcia. W misce ucieraj masło z cukrem pudrem następnie dodawaj po łyżce budyniu. Słonecznik podpraż na suchej patelni. Gdy lekko przestygnie dodaj do kajmaku i wymieszaj.
W foremce ułóż warstwę krakersów długość na 7 szt. a szerokość na 3 szt. Na nich rozsmaruj warstwę budyniu. Przykryj drugą warstwą krakersów, na której rozłóż kajmak a następnie przykryj ostatnią trzecią warstwą krakersów. Włóż do lodówki a następnie pokrój.


4 komentarze:

  1. Jakie pyszne "kanapki".
    No to teraz ja się do Ciebie wproszę na nie :D
    Na takie pyszności ustawiam się w kolejce.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale boskie! Mają w sobie wszystko co lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychota! Kajmak to moja wielka miłość :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...