Lubicie słodkie kanapki? Bo ja bardzo są podzielne, można zapakować i zabrać do pracy. Bez pieczenia i długiego szykowania. Moje kanapki zrobiłam z krakersów, które są lekko słone i świetnie komponują się z kajmakiem. Dla zrównoważenia smaku i dodania takiego mlecznego smaku przygotowałam masę budyniową. Dolna warstwa krakersów jest mięciutka a górna jest krucha i chrupiąca. Wszystkie warstwy świetnie się łączą i kanapki smakują fantastycznie.
Składniki:
- 2 opakowania krakersów (po 180g)
- puszka kajmaku (400 g)
- 100 g słonecznika
- 150 g masła temp.pokojowa
- 400 ml mleka
- budyń śmietankowy
- 1/2 szklanki cukru pudru
Budyń ugotuj wg. instrukcji na opakowaniu. Przykryj folią i odstaw w temp. pokojowej do ostygnięcia. W misce ucieraj masło z cukrem pudrem następnie dodawaj po łyżce budyniu. Słonecznik podpraż na suchej patelni. Gdy lekko przestygnie dodaj do kajmaku i wymieszaj.
W foremce ułóż warstwę krakersów długość na 7 szt. a szerokość na 3 szt. Na nich rozsmaruj warstwę budyniu. Przykryj drugą warstwą krakersów, na której rozłóż kajmak a następnie przykryj ostatnią trzecią warstwą krakersów. Włóż do lodówki a następnie pokrój.
Jakie pyszne "kanapki".
OdpowiedzUsuńNo to teraz ja się do Ciebie wproszę na nie :D
Na takie pyszności ustawiam się w kolejce.
Pozdrawiam :)
Ale boskie! Mają w sobie wszystko co lubię :)
OdpowiedzUsuńPychota! Kajmak to moja wielka miłość :)
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie! :)
OdpowiedzUsuń