Jedna z lepszych babek jakie jadłam. Jest mięciutka, puszysta, bardzo wilgotna a do tego pachnie pomarańczami i kardamonem.
Składniki:
- 5 jajek temp. pokojowa
- 180 g cukru
- 150 ml oleju
- 150 ml soku z pomarańczy temp. pokojowa
- 300 g mąki
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
keksówka 30x11 cm
W misce wymieszaj mąkę, sól, kardamon, proszek i sodę. Odstaw na bok. Do miski miksera wbij jajka i zacznij ubijać. Pomalutku wsypuj cukier i ubijaj aż cukier się rozpuści a masa będzie puszysta. Cienkim strumykiem wlewaj olej a potem sok. Następnie delikatnie wmieszaj mąkę. Przelej ciasto do natłuszczonej foremki i piecz w 180*C około 40-50 minut do suchego patyczka.
Ciekawe jak kardamon w takim wydaniu by nam zasmakował bo mamy do niego różne podejście :P
OdpowiedzUsuńNie znam takiej babki.
OdpowiedzUsuńWydaje się fajna.
Bardzo lubię wszelakie tego typu nowości. :) ... zwłaszcza z kardamonem.
Pozdrowionka!
Kardamon z cieście świetnie się sprawdza :) Pyszna babka :)
OdpowiedzUsuń