Czas na szybki obiad, którego przygotowanie zajmuje 5 minut a piekarnik zrobi resztę. Mięsko jest mięciutkie i soczyste, które nie wysycha podczas pieczenia. Nie zrażajcie się dużą ilością czosnku on podczas pieczenia łagodnieje i do mięska przechodzi tylko delikatny aromat.
Składniki:
- 1 kg podudzi z kurczaka
- 180 g masła
- 11 ząbków czosnku
- sól
Mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym, posyp solą i drobno pokrojonym czosnkiem. Na wierzchu połóż plasterki masła. Przykryj folią i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200*C na 1-1,5 godziny (mięso musi odchodzić od kości).
Bardzo apetycznie się zapowiada :) Chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńMniam! Nie jadłam jeszcze nigdy podudzia z kurczaka pieczonego w maśle, musi być pysznę - dziękuje bardzo :D
OdpowiedzUsuńAch, po prostu rewelacja!
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że naprawdę warto by to danie przetestować :)
Przepis super, więc biorę w ciemno :D
Pozdrawiam :)