Bardzo spodobał mi się przepis na to ciasto. Jest bardzo szybkie w przygotowaniu i bardzo łatwe. Wystarczą dwie miski, łyżka i chęci. Ciasto jest czekoladowe, zbite przypominające brownie a budyń jest delikatny i bardzo aksamitny. Całość polana jest pysznym karmelowym sosem. Co jest takiego magicznego w tym cieście a no to że przed pieczeniem budyń wylewamy na ciasto czekoladowe a po upieczeniu i schłodzeniu budyń pojawia się na spodzie foremki. Pyszna, polecam :)
Składniki:
Ciasto:
- 85 g masła
- 120 gorzkiej czekolady
- 120 ml kefiru
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 85 g mąki
- 1 czubata łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 300 ml mleka skondensowanego słodkiego
- 300 ml mleka
- 4 jajka
- nasionka z 1/2 laski wanilii
- 100 g cukru
Foremka do babki bez wyjmowanego dna
Cukier wysyp na dużą patelnię z grubym dnem i postaw na średnim ogniu. Nie mieszaj, nie wstrząsaj poczekaj aż się rozpuści i nabierze złotej barwy. Gorący karmel wlej do natłuszczonej foremki.
Ciasto: Czekoladę połam i wraz z masłem włóż do miski, którą postaw nad garnkiem z parująca wodą. Mieszaj do rozpuszczenia a następnie przestudź. W misce wymieszaj pozostałe składniki ciasta, wlej czekoladę wymieszaj i przelej do foremki.
Flan: Wszystkie składniki zmiksuj do połączenia się składników. Masę wylej na ciasto czekoladowe. Foremkę z ciastem wstaw do większej foremki wypełnionej ciepła wodą tak do 3 cm. Foremki włóż do piekarnika rozgrzanego do 170*C na 50-60 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu przestudź a następnie wstaw do lodówki na 12 godzin.
Do dużego naczynia wlej wrzątek (2 cm) zanurz foremkę i odczekaj około minuty. Przykryj foremkę talerzem, przekręć i spróbuj wyjąc ciasto. Karmel spłynie po babce. Przechowuj w lodówce do 4 dni.
Źródło przepisu
Rzeczywiście wygląda magicznie i do tego pysznie:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam tego ciasta, ale kusi już od dawna :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam szczerze, że uwielbiam wszystko, co z czekoladą. To ciasto zatem kusi bardzo.
OdpowiedzUsuńAch, a jak się ono prezentuje!
Pozdrawiam ciepło! :)
Bardzo smacznie wygląda :) Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńMa warstwy a do tego w takiej formie, jesteśmy kupione :D
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda! <3 Świetny pomysł ;)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda niesamowicie kusząco! :)
OdpowiedzUsuń