Przejdź do głównej zawartości

Ciasto buraczane z kremem ciasteczkowym





           Ciasto buraczane bardzo przypomina brownie. Jest bardzo czekoladowe i mięsiste. Krem jest przepyszny połączenie lekko słonego serka philadelphia z kremowym jogurtem i kawałkami ciasteczek.Niebo w gębie idealne ciasto na weekend :)



Składniki:
  • 100 g mąki 
  • 250 g buraków (surowych) startych na średnich oczkach 
  • 200 g gorzkiej czekolady 
  • 160 g drobnego cukru trzcinowego 
  • 3 jajka 
  • 50 ml oleju 
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1 łyżka kakao 
Krem:
  • 350 g jogurtu greckiego 
  • 125 g serka philadelphia 
  • 170 g ciastek oreo 

Tortownica 21 cm


               Mąkę wymieszaj z kakao, solą i sodą. Czekoladę z olejem rozpuść w kąpieli wodnej i przestudź. Do miski miksera wbij jajka i zacznij ubijać. Pomalutku, partiami wsypuj cukier i ubijaj do chwili aż masa zrobi się puszysta a cukier się rozpuści. Cały czas ubijając wlewaj cienkim strumykiem rozpuszczoną czekoladę. Następnie delikatnie wmieszaj mąkę, starte buraki i ekstrakt waniliowy. Ciasto przelej do foremki i piecz do suchego patyczka w 180*C. Przestudź.
             Krem: jogurt przełóż na sitko i włóż do lodówki na całą noc minimum 12h. 2-3 ciasteczka odłóż do udekorowania wierzchu a resztę zmiel. Jogurt wymieszaj z serkiem (nie miksuj!) i ciasteczkami. Ciasto przekrój na pół przełóż kremem a wierzch posyp połamanymi ciastkami.





Komentarze

  1. Ciasta z buraków bardzo lubię, a połączenie z kremem jest rewelacyjne :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ty to zawsze wymyślisz coś ciekawego!
    To ciastko jest obłędne.
    W życiu nie jadłam takiego buraczanego.
    Uwielbiam ciasteczkowe kremy.
    Pozdrowionka weekendowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Buraczane? Wow, takiego jeszcze nie jadłam :D

    OdpowiedzUsuń
  4. No nie, ale pyszności! Takiego ciasta ja także jeszcze nie jadłam, super!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz