01.10.2016

Szarlotka tatrzańska






              Jesień to czas szarlotek. Najlepsze są na kruchym cieście z dużą ilością jabłek i odrobiną cynamonu. Taka właśnie jest ta szarlotka. Szarlotka tatrzańska charakteryzuje się tym że do ciasta nie dodajemy musu jabłkowego tylko jabłka pokrojone w cienkie plasterki. Do jabłecznika używamy jabłek twardych, które podczas pieczenia nie rozpadają się a zachowują swój kształt.




Składniki: 

Ciasto:
  • 500 g mąki krupczatki 
  • 250 g zimnego masła 
  • 100 g cukru pudru 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 3 żółtka 
  • ew. łyżka wody 
Nadzienie:
  • 3 kg jabłek szara reneta,koksa albo golden delicious 
  • 3 łyżki cukru  
  • 2 łyżeczki cynamonu 
  • cukier puder do oprószenia 

Foremka 22x30 cm


           Na stolnicę wysyp mąkę dodaj masło pokrojone w kostkę i posiekaj. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Jeśli ciasto nie będzie chciało się zagnieść dodaj wodę. Podziel na dwie części 80% i 20%. Mniejszą część zawiń w folię i schowaj do zamrażarki większą wyłóż dno foremki. Foremkę włóż do lodówki na godzinę.
        Obierz jabłka, wytnij gniazda i podziel na ćwiartki. Pokrój jabłka na cienkie plasterki albo zetrzyj na tarce na tarczy do krojenia w plasterki. Jabłka wymieszaj z cukrem i cynamonem.
Spód ciasta podpiecz 15 minut w 175*C. Na ciasto wyłóż jabłka a na wierzch zetrzyj ciasto z zamrażarki. Piecz 60 minut w 175*C. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.




Źródło
 

14 komentarzy:

  1. Uwielbiam kiedy w szarlotce jest tyle jabłek <3
    Zapraszam do siebie - jedzrosliny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedna z moich ulubionych szarlotek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj tak, jesień jest idealna na szarlotki! Szczególnie takie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Skąd wiesz, że za mną chodzi szarlotka? :) Ale bym zjadła. Piękna. Taki idealny kawałeczek do rozkoszowania się tą słodyczą. To musi być uczta dla smaku :) Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealne odzwierciedlenie tej, którą jadam zawsze w górach :3

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowna! Od dawna mamy na taką ochotę więc dziś zrobiłyśmy sobie jabłka w cieście cynamonowym ale wolałybyśmy kawałek twojej szarlotki :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam! Narobiłaś mi ochoty na szarlotkę. Koniecznie muszę ją upiec w najbliższym czasie:D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ach, zjadłabym taki soczysty kawałeczek;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Moja mama dość często piecze szarlotkę ale zawsze ją sprzeda, ah a ja już tak dawno jej nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  10. Aż żal, że nie mogę takich pyszności zjeść. Wygląda przeapetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. 'królowa' jesieni :) uwielbiam

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...