30.10.2016

Tort "Rewelka"




            Jak się nazywa tak też smakuje.Rewelacyjny tort pod względem smaku i przygotowania. Takiego biszkoptu pewnie jeszcze nie jedliście jest to połączenie skondensowanego mleka z mąką  i jajkami. Niemożliwe a jednak wychodzi. Ciasto wychodzi wilgotne, mięsiste i nie ma potrzeby nasączania. A przy tym przygotowanie zajmuje 5 minut. Ciasto przełożone zostało kwaśną śmietaną, która w połączeniu z wanilią tworzy przepyszny duet. Całość jest niesamowita - lekko słodka, lekko kwaśna wszystkie smaki świetnie do siebie pasują i  tworzą Rewelacyjny tort. 



Składniki ciasto:
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodkiego (530g)
  • 2 jajka 
  • 70 g mąki 
  • 1,5 łyżeczki sody 
  • 20 g kakao 
  • 25 g drobno pokrojonych orzechów (laskowe, włoskie, pekany) 
Krem:
  • 1L kwaśnej śmietany 18% 
  • 3/4 szklanki cukru pudru 
  • 1/2 laski wanilii 
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego 
 Dodatkowo 30 g zmielonych orzechów i orzechy do dekoracji

Tortownica 18 cm


             Do miski wlej mleko, wbij jajka, dodaj mąkę i sodę. Miksuj wszystko 3 minuty. Podziel masę na 3 równe części. Do dwóch części dodaj po 10 g kakao a do trzeciej dodaj drobno pokrojone orzechy. Dno foremki wyłóż pergaminem i lekko natłuść. Każdą warstwę piecz osobno w 200*C do suchego patyczka około 15 minut. Przestudź, jeśli ciasto lekko opadnie to nic się nie stało.
            Krem: Do naczynia włóż śmietanę, dodaj cukier, ekstrakt i nasionka z wanilii. Wszystko porządnie wymieszaj.
Przełożenie: Ciasto czekoladowe-warstwa kremu-ciasto orzechowe-warstwa kremu-ciasto czekoladowe-warstwa kremu-na koniec zmielone orzechy.
Włóż do lodówki na 8-12 godzin najlepiej na noc.




11 komentarzy:

  1. Jeśli smakuje jak wygląda to na pewno rewelka.
    Mam pytanie co do kwaśnej śmietany.
    Czy będzie nią każda śmietana 18%. Dla mnie każda śmietana jest raczej słodka, a nie kwaśna i nigdy nie wiem która to ma być ta kwaśna:).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kwaśna śmietana jest gęsta słodka rzadka.

      Usuń
  2. Wygląda pysznie!
    Śmietana 18%? Utrzymuje się bez problemu pod ciężarem ciasta?

    OdpowiedzUsuń
  3. Nazwa super, a i prezentacja wyśmienita :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zaintrygował mnie ten torcik - trzeba będzie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki wspaniały tort! Jak się pięknie prezentuje. Ale bym go spróbowała. Chodzą za mną takie smaki... Już sam jego widok kusi ponadprzeciętnie. Pozdrowionka serdeczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wspaniale się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. No rzeczywiście rewelka! Nigdy takiego tortu nie jadłyśmy i wręcz zaskoczyłaś nas tym przepisem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Faktycznie wygląda rewelacyjnie! :-)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...