Muffinki to zawsze dobry pomysł na coś słodkiego do kawy tym bardziej że szybko się je robi i piecze. Dzisiaj zapraszam na mięciutkie babeczki z dodatkiem dżemu dyniowego, który niedawno prezentowałam wam o TU. Dżem jest z dodatkiem przypraw korzennych cynamonu, kardamonu a jego smak dodatkowo podkręciłam skórką i sokiem z pomarańczy. A połączenie czekolady i tak pysznego dżemu skutkuje naprawdę czymś smacznym. A jeśli nie macie takiego dżemu/puree możecie dodać zwykłe puree z dyni albo mus z jabłek i tak będą dobre :D
Składniki:
Suche składniki:
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki sody
- 2 czubate łyżki kakao
- 3 jajka
- 150 ml oleju
- 200 ml puree z dyni ja użyłam tego
Do miski wsyp wszystkie sypkie składniki i porządnie wymieszaj. Do drugiej miski włóż mokre składniki i wymieszaj do połączenia się składników. Do suchych przełóż mokre składniki i wymieszaj. Dodaj drobno pokrojoną czekoladę. Ciasto nakładaj do foremek tak do 3/4 wysokości. Piecz do suchego patyczka około 20-25 minut w 180*C.
Mmm ja taka poproszę do kawusi:)
OdpowiedzUsuńMuffinek z dynią jeszcze nie robiłam. Super pomysł. Zwłaszcza jesienią, gdy sezon dyniowy w pełni :) Pozdrowionka serdeczne. :)
OdpowiedzUsuńFajne połączenie dyni i kakao :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe maluchy:D
OdpowiedzUsuńJejciu, ale piękne! Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne muffiny. Pulchniutkie!:D
OdpowiedzUsuńJakie urocze i równo wyrośnięte :D I człowiek się robi głodny jak na to patrzy!
OdpowiedzUsuńWspaniałe pod każdym względem ;)
OdpowiedzUsuńIle mniej więcej wychodzi sztuk?
OdpowiedzUsuń24 sztuki
Usuń