27.10.2016

Muffinki czekoladowo-dyniowe







           Muffinki to zawsze dobry pomysł na coś słodkiego do kawy tym bardziej że szybko się je robi i piecze. Dzisiaj zapraszam na mięciutkie babeczki z dodatkiem dżemu dyniowego, który niedawno prezentowałam wam o TU. Dżem jest z dodatkiem przypraw korzennych cynamonu, kardamonu a jego smak dodatkowo podkręciłam skórką i sokiem z pomarańczy. A połączenie czekolady i tak pysznego dżemu skutkuje naprawdę czymś smacznym. A jeśli nie macie takiego dżemu/puree możecie dodać zwykłe puree z dyni albo mus z jabłek i tak będą dobre :D





Składniki: 

Suche składniki:
  • 2 szklanki mąki 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody 
  • 2 czubate łyżki kakao 
Mokre składniki:
  • 3 jajka 
  • 150 ml oleju 
  • 200 ml puree z dyni ja użyłam tego
 Dodatkowo 100g gorzkiej czekolady



               Do miski wsyp wszystkie sypkie składniki i porządnie wymieszaj. Do drugiej miski włóż mokre składniki i wymieszaj do połączenia się składników. Do suchych przełóż mokre składniki i wymieszaj. Dodaj drobno pokrojoną czekoladę. Ciasto nakładaj do foremek tak do 3/4 wysokości. Piecz do suchego patyczka około 20-25 minut w 180*C.





10 komentarzy:

  1. Mmm ja taka poproszę do kawusi:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muffinek z dynią jeszcze nie robiłam. Super pomysł. Zwłaszcza jesienią, gdy sezon dyniowy w pełni :) Pozdrowionka serdeczne. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne połączenie dyni i kakao :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jejciu, ale piękne! Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiękne muffiny. Pulchniutkie!:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie urocze i równo wyrośnięte :D I człowiek się robi głodny jak na to patrzy!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe pod każdym względem ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ile mniej więcej wychodzi sztuk?

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...