13.10.2016

Szarlotka sypana





              Klasyka! Przepisu na to ciasto nie może zabraknąć na moim blogu. Uwielbiam szarlotkę sypaną  jest to jedno z najprostszych ciast do zrobienia i bardzo szybkich dzięki czemu sprawdza się kiedy muszę przygotować coś pysznego dla niezapowiedzianych gości. 




Składniki: 
  • 1 szklanka mąki 
  • 1 szklanka kaszy manny 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 200 g masła 
  • 1 kg. jabłek 
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu 


Tortownica 24 cm, wyłożona pergaminem.


            Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jabłka wymieszaj z cynamonem. W misce wymieszaj mąkę, kaszę, cukier i proszek. Suche składniki podziel na trzy części. Na spód tortownicy wysyp pierwszą część sypkich składników,wyłóż połowę jabłek, przykryj drugą częścią mąki na to reszta jabłek i przykryj pozostałą częścią suchych składników. Na wierzchu ułóż plasterki masła. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180*C na 40-45 minut. Wierzch powinien być lekko złoty. Przed podaniem możesz oprószyć cukrem pudrem.



6 komentarzy:

  1. Wieki nie jadłam szalotki. A tak uwielbiam! Sypana jest wspaniała. Taka delikatna... Rozpływa się w ustach. Mogę kawałek? Do herbatki przy okazji drugiego śniadanka będzie jak znalazł! Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Klasyka a ja jej jeszcze nie robiłam - hańba;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudna! To moje ulubione ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Boże szarlotka i do tego jeszcze taka ! Same pyszności

    OdpowiedzUsuń
  5. Siostra robi taką sypaną szarlotkę i jest pyszna :) Fajnie też wychodzi z gruszek : )

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...