17.10.2016

Cukierki toffi z orzechami




Kruchutkie, delikatne i bardzo słodkie :D Domowe cukierki toffi są najlepsze!



Składniki: 
  • 2 szklanki cukru 
  • 100 g masła 
  • 1 szklanka wody 
  • 1 szklanka mleka 
  • 50 g drobno pokrojonych orzechów pekan, włoskie albo laskowe 

Foremka 25x21 cm może być mniejsza

             Wszystkie składniki oprócz orzechów  włóż do patelni i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz temp. i delikatnie gotuj od czasu do czasu mieszając. Po 15 minutach gotowania masa zgęstnieje teraz uważaj bo masa bardzo łatwo może się przypalić dlatego należy przy niej stać i cały czas mieszać. Po 10-15 minutach masa nabierze jasno-brązowego koloru. Przestań podgrzewać dodaj orzechy i przelej do foremki wyłożonej pergaminem albo folią. Po przestudzeniu włóż masę do lodówki. Po wyjęciu pokrój na kawałki.






6 komentarzy:

  1. Nie rób mi tego! Wiem, że baaardzo trudno byłoby się im oprzeć. Wyglądają po prostu tak apetycznie... Wspaniałe! Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak jest w nich coś uzależniającego :D Pozdrawiam

      Usuń
  2. Nigdy nie jadłam domowej wersji;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż ślinka cieknie! Pieknie wyglądają a jak smakują? pewnie jeszcze lepiej :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedyś daaaawno temu robiłam :)) Ale kusisz!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale genialne! Uwielbiam takie małe co nieco :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...