25.10.2016

Schab gotowany 5 minutowy





         Pyszne mięsko gotowane 2 x po 5 minut. Jest to bardzo smaczny i bardzo prosty patent na domową wędlinę. Mięsko jest bardzo aromatyczne od ziół i bardzo soczyste. Zamiast schabu możemy wykorzystać pierś z indyka.



Składniki: 
  • 2,5 L wody 
  • 600 do 1kg schabu bez kości 
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 2 czubate łyżki majeranku 
  • 1 czubata łyżka soli 
  • 1 łyżeczka rozmarynu 
  • 1 łyżeczka tymianku 
  • 10 ziaren pieprzu zielonego albo kolorowego 
  • 4 ziarna ziela angielskiego 
  • 4 owoce jałowca


        Wodę wlej do garnka dodaj wszystkie przyprawy, majonez i zagotuj. Gotuj około 2-3 minut. Przestudź. Do zimnej zalewy włóż schab i ponownie zagotuj. Gotuj z zegarkiem w ręce 5 minut. Przestudź w temp. pokojowej. Następnego dnia ponownie gotuj 5 minut. Przestudź w temp. pokojowej. Mięsko jest już gotowe.




Inspiracją był przepis Agaty Wojdy


9 komentarzy:

  1. Świetny pomysł ! Widać, że schab zachowuje soczystość. Na pewno wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O, zrobić dobry schab to sztuka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowe mięso jest najsmaczniejsze. No i najzdrowsze :) Pyszny schab. A jaki szybki w przyrządzaniu. Bomba! Pozdrowionka wtorkowe :) Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny schabik, koniecznie muszę sobie taki zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny pomysł na schabik :-) z chęcią wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne miesko.tez tak robię.

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam czy wyjmować z wody po 1 gotowaniu

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...