07.10.2016

Szybkie ciasteczka orzechowe




            Mniam, przepyszne ciasteczka orzechowe. Z chrupiącą skorupką, mięciutkim i ciągnącym środkiem. Do ich przygotowania potrzebujemy tylko trzech składników. Bardzo szybko się je robi i bardzo szybko się je zjada.



Składniki: 
  • 3 białka 
  • 200 g cukru 
  • 150 g zmielonych orzechów (ulubione albo mix) 

                Wszystkie składniki umieść w misce, którą następnie postaw nad garnkiem z gotującą się wodą. Mieszaj około 5 minut aż składniki się połączą. Lekko przestudź. Odrywaj kawałki ciasta mniej więcej wielkości orzecha włoskiego i układaj w odstępach na blaszce wyłożonej pergaminem. Piecz 15 minut w 180*C.




17 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie przepisy, ale ja dzisiaj rano dodałam do swoich ciasteczek cukru czcionowego i wyszły znacznie bardziej aromatyczne niż poprzednie. Podobno można dodać orzechy brazylijskie, autorko wpisu jadłaś? Warto kupować? Są dość drogie :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko zależy od upodobań. Jeśli chcesz spróbować orzechów brazylijskich kup na początek mieszankę orzechów. Tam na pewno znajdziesz kilka sztuk spróbujesz i ocenisz. Ja osobiście nie przepadam wolę włoskie, laskowe albo pekany.

      Usuń
  2. Coś idealnego na popołudniowe piątkowe zrelaksowanie. Lubię orzechy i wypieki o ich smaku. Pyszna propozycja! Jestem za :) Serdecznie pozdrawiam - już prawie - weekendowo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają świetnie! Przepis jest prosty, robi się je szybko a to coś, co uwielbiam :) A zdjęcie z mlekiem jest genialne, właśnie ze słynnymi ciasteczkami orzechowymi z mlekiem sobie je skojarzyłem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. genialne :) a jakby tak na wierzch jeszcze ciut czekoladki... mmmm poezja :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten chrupiący wierzch mnie bardzo kusi!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wo i tylko tyle składników! Muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Siostra zrobiła kiedyś podobne i były przepyszne :D
    Twoje tak ślicznie wyglądają z tym orzeszkiem na środku ^^

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne, jak jeszcze środek ma niespodziankę to już wogóle bomba

    OdpowiedzUsuń
  9. Genialne ciacha! Nie spodziewałam się tak krótkiej listy składników:)

    OdpowiedzUsuń
  10. może łupie pytanie, ale czy białka trzeba ubić?

    OdpowiedzUsuń
  11. nie wyszły mi. jak dla mnie za dużo cukru i są za słodki. wyszła mi płynna masa więc o żadnym odrywaniu nie ma mowy i na dodatek jeszcze kilka zlało mi się na blaszcze. ciężko je oderwać od papieu, ale smak jest bardzo dobry super orzechowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ciastka są z tych słodszych jak kokosanki. Jestem ciekawa dlaczego ciasto wyszło płynne. No szkoda.

      Usuń
    2. Spróbuję je jeszcze raz zrobić, może za krótko je mieszalam nad tą ciepła woda? Mimo że nie do końca wyszły to dzieciom bardzo smakowały :-)

      Usuń
    3. Użyj białek temp. pokojowej w średnim rozmiarze. Woda nie powinna dotykać miski tylko na nią parować. Mieszaj do chwili aż orzechy zrobią się mokre/wilgotne.

      Usuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...