Pyszne mięsko gotowane 2 x po 5 minut. Jest to bardzo smaczny i bardzo prosty patent na domową wędlinę. Mięsko jest bardzo aromatyczne od ziół i bardzo soczyste. Zamiast schabu możemy wykorzystać pierś z indyka.
Składniki:
- 2,5 L wody
- 600 do 1kg schabu bez kości
- 1 czubata łyżka majonezu
- 2 czubate łyżki majeranku
- 1 czubata łyżka soli
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka tymianku
- 10 ziaren pieprzu zielonego albo kolorowego
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 owoce jałowca
Wodę wlej do garnka dodaj wszystkie przyprawy, majonez i zagotuj. Gotuj około 2-3 minut. Przestudź. Do zimnej zalewy włóż schab i ponownie zagotuj. Gotuj z zegarkiem w ręce 5 minut. Przestudź w temp. pokojowej. Następnego dnia ponownie gotuj 5 minut. Przestudź w temp. pokojowej. Mięsko jest już gotowe.
Inspiracją był przepis Agaty Wojdy
Świetny pomysł ! Widać, że schab zachowuje soczystość. Na pewno wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńO, zrobić dobry schab to sztuka :)
OdpowiedzUsuńDomowe mięso jest najsmaczniejsze. No i najzdrowsze :) Pyszny schab. A jaki szybki w przyrządzaniu. Bomba! Pozdrowionka wtorkowe :) Miłego dnia!
OdpowiedzUsuńPyszny schabik, koniecznie muszę sobie taki zrobić :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na schabik :-) z chęcią wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńPyszne miesko.tez tak robię.
OdpowiedzUsuńWitam czy wyjmować z wody po 1 gotowaniu
OdpowiedzUsuńNie, schabik dochodzi w wodzie.
Usuń