Kruchutkie, delikatne i bardzo słodkie :D Domowe cukierki toffi są najlepsze!
Składniki:
- 2 szklanki cukru
- 100 g masła
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mleka
- 50 g drobno pokrojonych orzechów pekan, włoskie albo laskowe
Foremka 25x21 cm może być mniejsza
Wszystkie składniki oprócz orzechów włóż do patelni i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz temp. i delikatnie gotuj od czasu do czasu mieszając. Po 15 minutach gotowania masa zgęstnieje teraz uważaj bo masa bardzo łatwo może się przypalić dlatego należy przy niej stać i cały czas mieszać. Po 10-15 minutach masa nabierze jasno-brązowego koloru. Przestań podgrzewać dodaj orzechy i przelej do foremki wyłożonej pergaminem albo folią. Po przestudzeniu włóż masę do lodówki. Po wyjęciu pokrój na kawałki.
Nie rób mi tego! Wiem, że baaardzo trudno byłoby się im oprzeć. Wyglądają po prostu tak apetycznie... Wspaniałe! Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuńo tak jest w nich coś uzależniającego :D Pozdrawiam
UsuńNigdy nie jadłam domowej wersji;)
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie! Pieknie wyglądają a jak smakują? pewnie jeszcze lepiej :D
OdpowiedzUsuńKiedyś daaaawno temu robiłam :)) Ale kusisz!
OdpowiedzUsuńAle genialne! Uwielbiam takie małe co nieco :)
OdpowiedzUsuń